Другите за нас

ГЕНЕРАЛ ЧОЙ ХОНГ ХИ (1918 - 2002)


На 15 юни 2017 г. се навършват 15 години от смъртта на основателя на съвременното таекуон-до - корейския генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002). По този повод, ABC Fight Club припомня накратко някои моменти от неговата биография, свързани със създаването на таекуон-до. 

На днешния 15 юни 2017 г. се навършват 15 години от смъртта на основателя на съвременното таекуон-до - корейския генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002). По този повод, ABC Fight Club припомня накратко някои моменти от неговата биография, свързани със създаването на таекуон-до. В детството и младостта си Чой Хонг Хи се е занимавал с карате, където става носител на черен колан, и с те кион - древно корейско бойно изкуство. Именно карате и те кион по-късно залягат в основата на съвременното таекуон-до. Заради участието си в борбата за освобождение на корейския народ от японска окупация, Чой Хонг Хи попада в японски затвор, където прекарва седем години. Това е период, в който продължава да практикува физическите си занимания и да усъвършенства бойните техники. След освобождаването му от затвора, става командващ в южнокорейската армия, където бързо се издига във военната йерархия. През 40-те години на 20-ти век генерал Чой Хонг Хи създава новата бойна система, предназначена най-напред за военнослужещите от корейската армия в борбата им за освобождение на Корея от японска окупация. Първоначалното му разпространение е в елитната 29-та пехотна дивизия, която става авангарда на съвременното таекуон-до. Впоследствие, на базата на тази дивизия се създава и спортен клуб, в който се подготвят не само инструктори за армията, но и се развива системата на съвременното таекуон-до. За официална дата на създаването му се приема 11 април 1955 г., когато специална комисия в Сеул разглежда и приема новото бойно изкуство под името таекуон-до. 

Следващите десетилетия са време на неуморна работа, демонстрации, семинари, тренировки, изпити и състезания за разпространението на таекуон-до по целия свят. Таекуон-до получава широко разпространение и като боен спорт, и като система за здравословен начин на живот и печели милиони привърженици. Сред най-често посочваните причини за широката популярност на таекуон-до днес са: научно обоснованите техники, практическата приложимост на техниките, дисциплината, приносът към физическото здраве, моралната и ценностна система в таекуон-до, принципите на източната философия, спортния елемент, атрактивността и много други.


Публикувана на: 2017-06-15 13:59:12 ч.