Другите за нас

КОРЕЙСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА ХАПКИДО И КУМДО ЗА ВТОРИ ПЪТ В СОФИЯ


Хапкидо и Кумдо семинар с майстор Димитрис Ифантидис от Солун се проведе на 21 и 22 октомври 2017 г.

По време на двудневните тренировки с гръцкия майстор Димитрис Ифантидис бяха отработени различни хапкидо техники и комбинации от тях, методика на тренировките по хапкидо и кумдо, основни удари с крака и прилики и разлики с таекуон-до и други. В много школи по света корейските бойни изкуства хапкидо и кумдо се практикуват паралелно с таекуон-до, тъй като пътят им е свързан и се преплита в миналото. И двете имат своя теория и #философия, форми и основна техника, отчасти сходни с таекуон-до, както и свои изпитни системи за ученически и майсторски степени.

Техники от хапкидо са в основата на раздела за самоотбрана в таекуон-до – хосинсул. Те включват множество техники за освобождаване от захвати, ключове, падания, хвърляния, различни видове удари с крака и ръце, техники за дишане, медитация, познания върху анатомични точки от човешкото тяло, акупунктура и т.н. Съвременната тренировка в хапкидо е добра система за активен и здравословен начин на живот, физическо и психическо развитие, особено за тези, които са отделили известно време в таекуон-до. Практически безкрайният брой техники на захвати, ключове, удари, блокове от право, седнало, легнало положение дава неограничена възможност за тренировки и израстване.


Тренировки по хапкидо се провеждат понеделник и сряда от 19,30 ч.


Корейското бойно изкуство кумдо е синтезирана система за тренировка на техники с меч, която е динамична, разнообразна, подчинена на традициите на Изтока. В миналото занимание за елита, и днес кумдо запазва ограниченото си, донякъде елитарно разпространение, тъй като изкуството на меча не може да бъде усвоено от всеки. Като съвременно корейско бойно изкуство кумдо въвежда елементи от традиционната корейска войнска култура - понятия, наименования и етикет. Етикетът в кумдо следва традиционната корейска етика в тренировките по бойни изкуства и характерното конфуцианско уважение към йерархията и дисциплината.


Тренировка по кумдо се провежда неделя от 13.00 – 14.00 ч.


Публикувана на: 2017-10-26 12:52:18 ч.