Другите за нас

103 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СЪЗДАТЕЛЯ НА ТАЕКУОН-ДО


Днес се навършват 103 години от рождението на генерал Чой Хонг Хи, създателя на таекуон-до

На днешния 9 ноември 2021 г. се навършват 103 години от рождението на основателя на съвременното таекуон-до - корейския генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002).

✓По този повод припомняме накратко някои моменти от неговата биография, свързани със създаването на таекуон-до.

✓Към днешна дата таекуон-до е получило широко разпространение и като боен спорт, и като система за здравословен начин на живот и продължава да печели привърженици.

* През 40-те години на 20-и век генерал Чой Хонг Хи създава нова бойна система, предназначена най-напред за военнослужещите от корейската армия в борбата им за освобождение на Корея от японска окупация. Първоначалното и разпространение е в елитната 29-а пехотна дивизия, която става предшественик на съвременното таекуон-до.

✓Впоследствие, на базата на тази дивизия се създава и спортен клуб, в който се подготвят не само инструктори за армията, но и се развива системата на съвременното таекуон-до.

* За официална дата на създаването му се приема 11 април 1955 г., когато специална комисия в Сеул разглежда и приема новото бойно изкуство под името таекуон-до.

✓Следващите десетилетия са време на неуморна работа, демонстрации, семинари, тренировки, изпити и състезания за разпространението на таекуон-до по целия свят. Генерал Чой Хонг Хи посещава няколко пъти България, преди и след промените в нашата страна, и провежда официални семинари и изпити.

* Сред най-често посочваните причини за широката популярност на таекуон-до днес са: научно обоснованите техники, практическата приложимост на техниките, дисциплината, приносът към физическото здраве, моралната и ценностна система в таекуон-до, принципите на източната философия, спортния елемент, атрактивността и много други.


Публикувана на: 2021-11-09 07:31:31 ч.