Другите за нас

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ТАЕКУОН-ДО ITF В КРИТ


Европейско първенство по таекуон-до ITF от 26 до 31 октомври в Ираклион, остров Крит, Гърция
Европейско първенство по таекуон-до ITF се провежда от 26 до 31 октомври в Ираклион на остров Крит в Гърция. Покрай глобалната световна причина това е първото голямо таекуон-до ITF състезание от 2019 г. насам (след като миналата година Европейското първенство в Прага, Чехия, беше отменено).
Европейското първенство в Крит е за мъже, жени, юноши, девойки, деца и ветерани.

Най-малките участници в него са родени 2008 г., а най-възрастните са т.нар. клас gold или 50+. Като знаем колко е усложнен спортният живот в последните две години, трябва да отчетем, че всички тези хора, и 13-годишни деца включително, са провели някаква спортно-техническа подготовка съобразно локдауни и затваряния; участвали са в националните си шампионати (често провеждани с отлагания), класирали са се за националните си отбори, някои от тях са намирали спонсори и финансирания, пътували са в условия на ковид ограничения до отдалечения гръцки остров и в крайна сметка сега ги виждаме по стартовите схеми на първенството.

От общодостъпната информация за състезанието на пръв поглед сензационно е присъствието на отбор на Казахстан на Европейско таекуон-до ITF първенство. За първи път Казахстан участва с около 20 състезатели, както и треньори и съдии. Според информация в социалните мрежи, голяма част от отбора на далекоизточната страна е от региона на град Павлодар (за нас днес известен с българската общност – наследници на кримските и таврийските българи, преселени в Казахстан след Втората световна война в рамките на политиката на Съветския съюз).

За първи път на Европейското участват по трима състезатели от страна дисциплините форма и спаринг. Така например това прави някои категории да наподобяват такива от рускоговорящите първенства (например категория с по трима участници от Русия, трима от Украйна, плюс евентуално Казахстан, Естония, Литва, Молдова…).

Най-големият отбор е на Русия – 197 състезатели. Тук тя се състезава със собственото си име (за разлика от много от турнирите, където заради скандалите с допинга, руските състезатели участват с неутрално име и без флага и символите на страната си). Домакините от Гърция са със 190 състезатели, Украйна – с над 140, България със 70 и няколко, Чехия с около 50 и др. На обратната крайност са: Италия, без нито един състезател, която обаче пък днес обяви, че са бъдещият домакин на Европейското таекуон-до първенство през 2023 година в Римини. Швеция с двама състезатели. Беларус, с трима състезатели (като в същото време тяхната столица Минск през декември се готви да е домакин на Световно първенство за юноши и девойки и за ветерани през декември тази година) и др. С по трима състезатели са още държави като Кипър, Ирландия, Шотландия и др., а обичайно големите таекуон-до първенства са съпътствани от съдийски семинари, конгрес на федерацията и т.н., което привлича още участници в делегациите.

Според информации в медиите участват близо 700 състезатели. От ABC FIGHT CLUB в него участват Екатерина Иванова (състезател девойки старша възраст до 52 кг) и Амалия Колева (треньор).

Домакин на състезанието е ATFH – Athletic Taekwon-Do Federation of Hellas, както и местните власти в Крит. Състезанието се провежда в залата в Ираклион – New Sports Arena “Dio Aorakia”, където днес е официалното откриване. Въпреки че Гърция обичайно е домакинствала световни и европейски таекуон-до първенства (в Солун), за първи път състезанието се провежда не в континентална Гърция, а на остров.

Състезанията започват официално от вторник, 26 октомври. Те са в петте таекуон-до дисциплини форма, спаринг, специална техника, силов тест, самозащита, индивидуално и отборно. Обичайно има он лайн излъчване, а според информация в медиите – публика няма да има, като дори самите състезатели ще влизат в залата само за своите категории и ще я напускат след участието си.

Публикувана на: 2021-11-18 08:40:50 ч.