Другите за нас

ИСТОРИЧЕСКО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ТАЕКУОН-ДО GTF В СОФИЯ


Интервю с майстор Красимир Гергинов за Световното първенство по таекуон-до GTF в София

София бе домакин на Световно първенство по таекуон-до GTF и OPEN Световна купа по таекуон-до от 25 до 30 юли 2022 г. За първи път в историята си Global Taekwon-do Federation проведе в България най-големия си състезателен форум Световно първенство.

Повече за събитието и участието в него може да прочетете в интервюто на майстор Красимир Гергинов (VIII дан таекуон-до) пред български медии.

 

Г-н Гергинов, каква е равносметката от проведеното Световно първенство по таекуон-до GTF и защо го определят като „историческо“?

За първи път в България се провежда Световно първенство по таекуон-до GTF. На практика ние се готвим за това първенство от три години. През 2019 г. спечелихме домакинството, след това през 2020 г. беше отложено заради пандемията, през 2021-а също… На практика три години „поддържаме огъня“, така да се каже, за да се проведе това първенство.

Има още една причина да е „историческо“. Когато се създава GTF – Global Taekwon-do Federation от гранд мастер Парк Джун Те, който се отделя от ITF – International Taekwon-do Federation, той идва и в България през 1993 г. Провежда един семинар и тогава българските таекуондисти взимат решение да се проведе Световно първенство по таекуон-до GTF в България през 1994 г. В резултат на различни обстоятелства, това не успява да се случи. Така става един вид „историческо“ поради факта, че най-накрая все пак в София се провежда Световно първенство по таекуон-до GTF.

Що се отнася до основателя му – гранд мастер Парк Джун Те е един от майсторите в таекуон-до, който е бил така да се каже - дясната ръка на създателя на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи. Дълги години представя таекуон-до по света, като в ITF последната му длъжност е генерален секретар и председател на Техническия комитет. През 1990 г. се отделя от ITF по различни причини и създава GTF. В бойните изкуства е практика, че хората следват учителя си и доста хора тогава последват гранд мастер Парк Джун Те във федерацията GTF. Тя е първата, която се отделя от ITF, и на практика съществува вече повече от 30 години.

Какви бяха предизвикателствата пред организацията?

Чисто организационно за мен и за българската федерация нямаше много трудности, защото имаме опит. Като участник, като треньор и съдия съм бил на много световни първенства. В България сме организирали десетки първенства, национални и международни, включително и на ниво европейско и световно първенство.

Трябваше да огледаме всичко, за да не пропуснем нещо, но в крайна сметка съм доволен от провеждането. Отборите, които пристигнаха от чужбина, също споделят, че са много доволни, защото организационно всичко беше направено както трябва.  

Какви бяха участниците?

Global Taekwon-do Federation в световен мащаб не е много голяма организация. В нея членуват 27 държави. Хубавото е, че повечето успяха да дойдат в България. Времената сега са по-различни в сравнение с преди по отношение на пътуванията със самолет, отлагането на полети, ограниченията. От наша гледна точка хубавото беше, че абсолютно всички, които се нуждаеха от визи, ги получиха и пристигнаха в България.

Таекуон-до GTF е неполитическа, демократична организация и ние нямаме ограничения от такова естество. Участваха всички, които съумяха да си организират нещата в своята държава, и да стигнат до тук. А ние направихме всичко възможно да им съдействаме и успяхме.

Как възрастовата граница беше от 6 до над 60 години?

Световното първенство по правилата на таекуон-до GTF е от юноши младша възраст до ветерани, само за черни колани. Успоредно с него направихме и една OPEN Световна купа, за да могат да участват и цветни колани. При цветните колани има много деца и затова най-ниската ни възрастова група беше 6 – 7 години. И в нея имаше участници, които имаха възможност да покажат умения, макар и на по-ниско техническо ниво. Най-голям беше интересът във възрастта 13 – 14 години, защото тогава хората вече осъзнават това, което правят, и го правят с по-голяма мотивация.

Как бихте определили българското участие?

Успяхме да вземем комплексната купа за първо място и на Световното първенство и на Световната купа. Това не е изненадващо, защото като домакини бяхме с най-големия отбор. В крайна сметка от България участваха 45 души. Състезанието имаше четири дисциплини – форма, спаринг, специална техника и силов тест. Нормално е, с колкото повече състезатели участваш, толкова повече възможности за медали да имаш.

Другото важно е, че таекуон-до в България има големи традиции. Нашите състезатели по таекуон-до са на много високо ниво. Само ще припомня, че българските състезатели по таекуон-до печелят първите два златни медали от Световно първенство още през 1994 г. След това имаме големи успехи на световни и европейски първенства. Нормално е да се представяме добре.

Как протече подготовката за българите и дълга ли беше?

Специално ние тренираме таекуон-до като бойно изкуство. Т.е. българските таекуондисти тренират непрекъснато, независимо дали следва някакво състезание или не. Дори и по време на пандемията не спряха да тренират. В този смисъл да, подготовката беше дълга, защото те не са спирали да тренират. Специално за това първенство целенасочена подготовка не сме имали, защото те бяха на ниво и тренират от години. В последните месеци само акцентирахме върху някои отделни неща.

Какво прави впечатление в специалното видеообръщение към участниците на почетния президент на федерацията – Global Taekwon-do Federation?

Гранд мастер Линда Парк, тя е съпруга на гранд мастер Парк Джун Те, който почина през 2002 г. след това стана президент на GTF. За съжаление, тя не успя да дойде в България поради лични причини. Дори два дни след като завърши първенството почина нейният баща, така че нямаше как да присъства. Тя изпрати едно видеопослание, с което поздравява всички участници за това, че в тези трудни времена са намерили сили да дойдат в България. Също така поздрави и България като организатор на това историческо първенство.

Какво предстои за българското таекуон-до GTF?

Продължаваме по календара като най-напред през октомври предстои Евро-Азиатска купа по таекуон-до GTF в Турция (Северен Кипър). След това - новият сезон.


Публикувана на: 2022-08-18 13:05:40 ч.