Другите за нас

ЗАЩО ТРЕНИРАМЕ С ДОБОК?


Има редица причини да тренираме таекуон-до с добок

ДОБОК – традиционното облекло на ТАЕКУОН-ДО е утвърдено в сегашния си вид през 1982 г. За това разказва том II на Енциклопедията на таекуон-до, съставена от неговия създател генерал Чой Хонг Хи.


ДОБОКЪТ, утвърден преди 41 години като един от задължителните елементи на тренировката по ТАЕКУОН-ДО, днес все по-често го виждаме заместен от компромисни варианти. В жегата особено бихме могли далеч по-лесно да тренираме бойни изкуства по тениски и къси гащи… Или пък с модерни спортни облекла, за които е създадена цяла индустрия, която ни приканва да си купим още и още от най-лъскавите клинове и екипи.

Компромисите в облеклото после водят до други компромиси и едва ли са от полза за нравствените качества, които градим с бойните изкуства. Затова в следващите редове от ABC FIGHT CLUB опитваме да дадем отговор на въпроса – ЗАЩО ТРЕНИРАМЕ С ДОБОК?


Има редица причини, поради които използваме традиционните облекла за бойни изкуства. Ето някои от тях:


ИНДИВИДУАЛНОСТТА

Тренировъчният екип ДОБОК показва с какво бойно изкуство се занимава трениращият – ТАЕКУОН-ДО, и каква е неговата квалификация (цветен или черен колан). По същия начин с екипа футболът се отличава от бейзбола, волейболът – от конния спорт и таекуон-до се отличава от джудо. Както в живота - униформата позволява да се отличават съдията от подсъдимия, а генералът - от войника. Иначе казано – не тренираме тенис по бански.

В ТАЕКУОН-ДО ДОБОК се състои от горнище (санг и), долнище (ха и) и колан.


ТЕ СА ФУНКЦИОНАЛНИ

В традиционните облекла на бойните изкуства има голяма доза функционалност. Те пазят тялото ни покрито точно там, където е специфично за ударите в нашето бойно изкуство; направени са от здрава устойчива материя; кройката им е такава, че позволява характерните движения за нашия стил. Цената им често е по-ниска от тази на масовите облекла, използвани за тренировка.

Разрешено е под горнището на ДОБОК да се облича бяла фланелка с къси ръкави. За удобство на изпълнението на ударите с крака, на горнището са направени странични разрези с дължина 7 см. Ръкавите трябва да покриват китките, а по дължина горнището трябва да покрива горната част на бедрата.


ТЕ СА ТРАДИЦИОННИ

Бойните изкуства се асоциират с много традиции и облеклата са част от тези традиции. Често пъти инструкторите са от азиатски държави и в тяхната култура тези облекла са задължителни. „Аз обаче съм съвременен човек, от европейска държава – защо трябва да обличам това облекло, което няма общо с моята култура?“ „Защото моят инструктор го прави“. „А защо го прави той?“. „Защото неговият инструктор го е правил“. И така нататък.

Има връзка между тези хора в бойното изкуство, което съм избрал, и част от тази връзка е традиционният екип. Той е символът, по който се разпознаваме. Всякакви видове украшения, значки, произволни надписи и изменения на дизайна на ДОБОК са недопустими.

Тренираме без украшения, заради нашата и на партньора ни безопасност.


ТАКЪВ Е РЕДЪТ

Когато влизаме в зала за бойни изкуства, ние сами сме пожелали да следваме нейните ритуали. Независимо че в съвременното ни съзнание традициите и ритуалите обикновено изглеждат глупави и ненужни, в бойните изкуства те имат своята стойност.

С традиционното облекло ти ставаш част от ритуала на бойното изкуство ТАЕКУОН-ДО. Ритуалите имат много специална мисия. В съвременния смисъл „свещен“ означава това, което ни отличава от останалата част на обществото – тази, която не практикува бойно изкуство. „Свещен“ е различен от „светски“; свещен е нещо, което се случва на специално място, и е специално. В случая това е ДОДЖАНГ (залата за тренировки). Имаме определено място, имаме ритуал за влизане и излизане в него (ПОКЛОН), имаме правила за поведение там (ЕТИКЕТ).

Обличайки ДОБОК, това означава, че за времето на вашата тренировка, вие ставате различен човек. Това е психологически инструмент за промяна в съзнанието и е много важен аспект.

Следването на традициите и ритуалите в едно определено, „свещено“ място - ДОДЖАНГ, различно от „навън“, е една от водещите причини толкова много хора да се занимават с бойни изкуства днес.

 

***

Материалът е авторски на ABC FIGHT CLUB


Публикувана на: 2023-08-31 14:10:39 ч.