Другите за нас

ABC Fight Club проведе с успех лятната си изпитна сесия


   Без скъсани, и с няколко отличници, приключи „лятната изпитна сесия“ през юли за таекуондистите от столичния „ABC Fight Club“. Повече от 50 трениращи таекуон-до ITF от всички възрастови групи, от начинаещи до бъдещи черни колани, се явиха на два поредни изпита за ученически степени. Главният изпитващ бе корейският майстор сасуним Ким Унг Чол (IX дан), основател на таекуон-до в България. В Перник, в неделя, се проведе изпитът за ученически степени от 4-ти до 1-ви гуп, където участниците показаха знания и умения на теория, форми, спаринг, специална техника, силов тест, самоотбрана, физическа подготовка. В началото на юли на Националния стадион се състоя и изпитът за ученическите степени от 9 до 4 гуп. Добрата подготовка позволи на всички да защитят степента, за която се явяват, а редовните тренировки са най-сигурният път към нея.

„Винаги бъди пример за учениците с по-ниски степени. Напълно естествено е, че те искат да се съревновават с по-старшите“ – това е един от основните принципи на ученика в таекуон-до, гласи Енциклопедията на основателя му – корейския генерал Чой Хонг Хи (1918 – 2002).

Главното значение на колана в таекуон-до е да подчертава философските възгледи на бойното изкуство, а също така означава и квалификацията на трениращия. Коланите в таекуон-до са шест цвята: бял, жълт, зелен, син, червен и черен. Степените са 10 ученически (гуп) и 9 майсторски (дан). Изградената система от степени е за оценка на развитието на характера, силата на духа, упоритостта и техниката, както и за индивидуалните качества на трениращите.

В таекуон-до подредбата на цветните колани не е случайна и се основава на древни традиции. Черният, червеният и синият цвят съответстват на йерархии по времето на корейските династии Когурьо и Сила (познати от историята на формите (тъль). Притежателите на черен колан са носили колан, оцветен наполовина в черно, наполовина в червено.

Тренировките през лятото в „ABC Fight Club“ продължават. От 3 до 9 август в Банско ще се проведе традиционният летен лагер на клуба, под надслов „Live to fight, fight to live“.


Публикувана на: 2015-07-21 17:42:51 ч.