Другите за нас

ЗАЩО ОБЛИЧАМЕ ДОБОК?


Добок – анахронизъм ли е това? Бихме могли далеч по-лесно да тренираме бойни изкуства по тениски и къси гащи или пък с модерни спортни облекла, които създават удобства. Нали затова е създадена цяла индустрия за производство на ефикасни тренировъчни екипи? Май не би трябвало да тренираме в тези традиционни корейски облекла... но бихме се чувствали странно, ако не го правим.

Тренировъчният екип показва с какво бойно изкуство се занимава трениращият, и каква е неговата квалификация. По същия начин футболът може да се отличи от бейзбола, а таекуон-до - от джудо. Или - униформата позволява да се отличават съдията от подсъдимия, а генералът - от войника. В таекуон-до добок се състои от горнище (санг и), долнище (ха и) и колан.

Има редица причини, поради които използваме традиционните облекла за бойни изкуства, и по-долу ще се спрем на някои от тях.

ТЕ СА ФУНКЦИОНАЛНИ

В традиционните облекла на бойните изкуства има голяма доза функционалност. Те пазят тялото ни покрито точно там, където е специфично за ударите в нашето бойно изкуство; направени са от здрава устойчива материя; кройката им е такава, че позволява характерните движения за нашия стил. И обикновено цената им не е много по-висока от тази на масовите облекла, използвани за тренировка. Разрешено е под горнището на добока да се облича фланелка с къси ръкави. За удобство на изпълнението на ударите с крака, на горнището са направени странични разрези с дължина 7 см. Ръкавите трябва да покриват китките, а по дължина горнището трябва да покрива горната част на бедрата.

ТЕ СА ТРАДИЦИОННИ

Бойните изкуства като цяло се асоциират с много традиции и облеклата са част от тези традиции. Често пъти инструкторите са от азиатски държави и в тяхната култура тези облекла са задължителни. Аз обаче съм съвременен човек, от европейска държава – защо трябва да обличам това облекло, което няма общо с моята култура? Защото моят инструктор го прави. А защо го прави той? Защото неговият инструктор го е правил. И така нататък. Има връзка между тези хора в бойното изкуство, което съм избрал, и част от тази връзка е традиционният екип. Той е символът, по който се разпознаваме, и в това е част от неговата стойност. Всякакви видове украшения, значки, произволни надписи и изменения на дизайна са недопустими.

ТАКЪВ Е РИТУАЛЪТ

Друга причина е, че с традиционното облекло ти ставаш част от ритуала на бойното изкуство. Ритуалите имат много специална мисия в живота - те са свещени. В нашия смисъл „свещен“ означава това, което ни отличава от останалата част на обществото – тази, която не практикува нашето бойно изкуство. „Свещен“ е различен от „светски“; свещен е нещо, което се случва на специално място, и е специално. Това не описва ли точно доджанг (залата за тренировки)? Имаме определено място, имаме ритуал за влизане и излизане в него, имаме правила за поведение там. Обличайки добок, това означава, че за времето на вашата тренировка, вие ставате различен човек. Това е психологически инструмент за промяна в съзнанието и е много важен аспект. Ние сами сме пожелали да следваме тези ритуали, независимо че в съвременното ни съзнание традициите и ритуалите обикновено изглеждат глупави и ненужни.

Следването на традициите и ритуалите в едно определено, „свещено“ място, различно от „вън“, е една от водещите причини толкова много хора да се занимават с бойни изкуства днес.


Публикувана на: 2015-08-24 14:33:43 ч.