Другите за нас

КАК ДА ТРЕНИРАМ ? (или няколко прости правила в залата за тренировки)


Дръжте съзнанието си отворено; бъдете честни към своята собствена тренировка; бъдете учтиви с инструкторите и съотборниците си и следвайте правилата на вашата зала (доджанг). Представяме ви няколко лесни правила от практиката на ABC Fight Club (www.abcfight.com), които ще улеснят предимно тези, които за първи път влизат в залата.

 

ОСВОБОДЕТЕ СЪЗНАНИЕТО СИ

В една източна притча се разказва следното:

 Веднъж един старателен ученик отишъл при известен източен мъдрец, защото искал да го попита - какво знае мъдрецът за дзен. Още в началото на разговора ученикът започнал да разказва на мъдреца за своята интерпретация на дзен и за всичко, което знае. Мъдрецът го слушал дълго време, след което го попитал дали би желал чаша чай. Ученикът приел и благодарил, а мъдрецът започнал да налива чая. Чашата се препълнила, започнала да прелива, ученикът забелязал това и казал: „Чашата е препълнена с чай! Няма място за повече!“. „Твоето съзнание е препълнено със собственото ти мнение и възприятия както тази чаша с чай“ – казал мъдрецът. И добавил: „Как бих могъл аз да ти кажа нещо за дзен, освен ако ти първо не освободиш място в съзнанието си“.

 

По същия начин, вие сте дошли на тренировка по таекуон-до в залата, за да се учите. Следователно слушайте това, което ви казват инструкторите, и се опитайте да повтаряте техниките, които виждате. Понеже най-често всеки вече е тренирал нещо някъде, едно от най-безсмислените неща, които начинаещите правят, е още от първата тренировка да разказват как се е правило това или онова в другата зала... Вместо да чуят какво им казва инструкторът. Обикновено те искат да разберат дали пък познатият им начин не е по-добър… вместо да се опитат да възприемат техниката по начина, по който се показва. Никой не е казал, че със започването на тренировките трябва да забравите всичко, което сте учили някога, но най-малкото – опитайте да слушате това, което се обяснява в залата.

 

ЗАДАВАЙТЕ ВЪПРОСИ В ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ

Във всяка зала за тренировки е различно по отношение на това – кога може да се задават въпроси. Например, в традиционните бойни изкуства и старите школи учениците не задават на инструкторите никакви въпроси. Ако сметнат за необходимо, инструкторите ще ги поправят. Това води до по-бавен прогрес у трениращите, но за сметка на това пък ги научава да не се съсредоточават върху дребните неща, а да следват голямата цел, която са си поставили. В повечето зали практиката е: една техника да бъде показана, обяснена, след това трениращите да я повторят многократно (обикновено тук е времето, когато възникват най-много въпроси) и накрая да питат, ако нещо не им е ясно. Също така по време на изпълнението на даден блок или удар, инструкторът обикновено минава между редиците и поправя грешните стойки и техники. Тогава също може да попитате, ако нещо не разбирайте. И винаги трябва да се поклоните, преди да зададете въпроса си, и след като получите отговор – това изисква етикетът на таекуон-до.

 

ВИНАГИ ИМА ОЩЕ НЕЩО, КОЕТО ДА НАУЧИТЕ

Най-често заучавате техниките в таекуон-до като ги повтаряте стотици пъти. И идва един момент, в който стигате до баналното „Това го знам!“. Свикнете, че винаги има какво още да научите в една техника, дори да е най-обикновената. Например, като се вгледате в детайлите. Хора, които са тренирали дълги години, често казват, че са усвоили дадена техника едва след десетилетия практика, но все още откриват нови неща в нея. Например, когато започнат да я обясняват на следващите начинаещи.

 

ТРЕНИРАЙТЕ И ВКЪЩИ

Нещо, за което начинаещите често пъти не се досещат, е, че не всичко може да се научи само с тренировката в залата. Вие сте тук, за да се учите, но за да се научите, трябва да отделяте време и вкъщи. Използвайте умно времето, прекарано в залата. Имате кратко време с инструктор, който знае и е постигнал повече неща в таекуон-до, отколкото вие можете. Защо да си го губите, като тренирате неща, които може да си правите и вкъщи сами? По-добре е да усъвършенствате техниките в таекуон-до и да се вслушвате в забележките му; така времето ще бъде уплътнено по-добре.

Освен това повечето техники и упражнения на тренировка се изпълняват с броене. В действителност обаче рядко някой ще следи дали вие сте направили всички удари. Цялата тренировка е за вас. Затова, колкото повече се опитвате да изпълнявате всички удари с броенето, толкова по-бързо ще напредвате. Когато съкращавате бройки, когато „хитрувате“ или „скатавате“, вие лъжете само и единствено себе си.

 


Публикувана на: 2015-09-10 15:26:56 ч.