Другите за нас

КОРЕЙСКИТЕ БОЙНИ ИЗКУСТВА ХАПКИДО И КУМДО ГОСТУВАХА В СОФИЯ


Гръцкият майстор Димитрис Ифантидис проведе първия си семинар в София, на който бяха представени корейските бойни изкуства хапкидо и кумдо. Хапкидо е в основата на принципи и техники от хосинсул (самоотбрана) в таекуон-до.

От древни бойни техники за боравене с меч, до практични полицейски умения бяха представени в София от гръцкия майстор по хапкидо Димитрис Ифантидис (VI дан хапкидо). Двудневният семинар се проведе на 29 и 30 октомври 2016 г. в залата на столичния “АBC Fight Club” на Националния стадион „Васил Левски“. Това бе първото гостуване у нас на гръцкия майстор.

Какво обединява слабо познатите в България, но изключително атрактивни корейски бойни изкуства хапкидо и кумдо и боравенето с полицейската палка например? Отговорът е – изкуството на самоотбраната и неговото развитие и приложение. От древността, когато е било част от заниманието на елита, до съвремието, когато умението да обезвредиш без да нараниш, е все по-ценно в системата на сигурността. 
Присъстващите на семинара на гръцкия майстор Димитрис Ифантидис взеха участие в практическите занимания на представителите на школата „Хапкидо Касандрос“. Освен майстор Ифантидис, в София дойдоха и учениците му майстор Василики Маркоци (IV дан хапкидо) и Янис Баласис. Тримата не спестиха време и усилия да покажат спецификите на корейските бойни изкуства хапкидо и кумдо.

Характерно за школата Дук Моо, чийто представители са, е че всички техники се учат само чрез тренировки и чрез личния опит. Хапкидо и кумдо не са бойни изкуства, които могат да бъдат усвоени чрез видеоклипове и по книги. Изкуството на самоотбраната е различно, слабо познато и практически безкрайно. За да го изучаваш, трябва да му отделиш време, да имаш добър учител, и да не забравяш, че колкото и да си добър, постоянно учиш нещо ново.

Хапкидо и кумдо не са замръзнали във времето бойни изкуства, където сляпо се следва традицията. Съвременната тренировка при тях е добра система за активен и здравословен начин на живот, физическо и психическо развитие. Практически безкрайният брой техники на захвати, ключове, удари, блокове от право, седнало, легнало положение дава неограничена възможност за тренировки и израстване. Освен върху техника, се работи и с дихателни упражнения, познание за устройството на човешкото тяло, акупунктура...

Корейското бойно изкуство кумдо е синтезирана система за тренировка на техники с меч, близка до кендо в Япония. В тренировъчната зала се използват по-практичните тояги. Тренировката в кумдо е динамична, разнообразна, подчинена на традициите на Изтока. В миналото занимание за елита, и днес кумдо запазва ограниченото си, донякъде елитарно разпространение, тъй като изкуството на меча не може да бъде усвоено от всеки, разказва гръцкият майстор.

Майстор Ифантидис представи и аспекти от съвременното обучение на полицаи, охранители и специални части за борба с безредиците, начини за обезвреждане на един и повече противници, което прави наследството на корейските бойни изкуства полезно и приложимо и днес.


Публикувана на: 2016-11-16 12:53:08 ч.