Другите за нас

"Спортал": Националите по таекуондо се готвят да защитят престижа си на водеща сила в Европа (2010 г.)Националите състезатели по таекуон-до се готвят да защитят престижа си на водеща сила в Европа на предстоящия шампионат на Стария континент от 9 до 16 март в Барлета /Италия/, заяви Красимир Гергинов - вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF и старши треньор на националния отбор

 

04 март 2010 | 11:52

Спортал (www.sportal.bg)


Националите състезатели по таекуон-до, версия ITF, се готвят да защитят престижа си на водеща сила в Европа на предстоящия шампионат на Стария континент от 9 до 16 март в Барлета /Италия/. Това заяви пред журналисти Красимир Гергинов - вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF и старши треньор на националния отбор. Той заедно с президента на федерацията Марио Богданов ръководят подготовката на националите, които са на тренировъчен лагер в момента в Благоевград в седмицата преди европейското първенство.

"В сравнение с предишни шампионати тазгодишната надпревара за титлите на Европа е малко по-рано от обичайния календар, но ние сме подготвени и четири месеца след световното първенство са напълно достатъчни за достигане на оптимална форма," коментира Гергинов. България ще бъде представена на първенството в Италия с 13 състезатели - седем жени и шест мъже.

"Основна цел си остава да запазим досегашните си водещи позиции в Европа и да ги подобрим, разбира се, каза той. Миналата година спечелихме пет златни и 12 сребърни медала и сега се надявам част от тези сребърни медали да се превърнат в златни. Целта ни е златото и да заемем достойното място, което заслужаваме в Европа. Наистина тези състезатели, които имаме в момента, са най-добрите в Европа, а на последното световно първенство се видя, че са и едни от най-добрите в света. Така, че съвсем нормално е да търсим още по-добро представяне."

От състава при мъжете ще отсъства прекъсналият засега състезателната си кариера Добромир Карабельов, има и един контузен от основните състезатели, но това по думите Гергинов е нормално за спорт, какъвто е таукуон-дото. В българският тим се надяват да не се усети в резултатите липсата на големия корейски специалист Ким Унг Чол, който до неотдавна ръководеше българския национален отбор, но вече се завърна в родината си.

"Той дълги години работи в България и остави дълбока следа в нашия спорт, каза Красимир Гергинов. Надяваме се да покажем какво сме научили от него, да следваме неговата методика и дори да развием нещата." Тази година няма да има световно първенство, съобщи още вицепрезидентът на Българската федерация по таекуон-до ITF. След европейския шампионат ще се състоят няколко турнира от републиканския състезателен календар, както и два-три сериозни турнира в Европа.

През септември ще има и световното първенство за юноши и девойки. Красимир Гергинов заяви, че освен много силни състезатели при мъжете и жените, България разполага и с много млади таланти в този спорт, но отбеляза, че финансовите възможности не позволяват сега да бъдат заведени юноши и девойки на европейското първенство. "За съжаление, добави той, ние сме със скромен бюджет и големи резултати, други получават милиони, но резултатите не ги виждаме."


Източник: 

http://www.sportal.bg/news.php?news=224722


Публикувана на: 2016-03-20 22:35:11 ч.