Другите за нас

В. "168 часа": Нашите пишат стандартите в таекуон-до (2012 г.)


Статия във в. "168 часа" за подготовката, организацията и новостите в 27-ото Европейско първенство по таекуон-до в София през 2012 г. 

Страшимир Димов

Дани Мирков

Публикувано на: 09.03.2012

www.168chasa.bg


За първи път в историята на таекуон-до срещите от 27-ото европейско първенство през май в зала "Арена Армеец" ще се играят едновременно на осем бойни полета.

До момента, дори и в световния шампионат, максималният брой от "терени" за състезанията е бил пет. Така е и по време на световното първенство в Северна Корея - местата за срещите са само пет.

"А нали си представяте, че когато става дума за тази страна и за този спорт,

там няма хлабаво - казва какво трябва да бъде и то става" - обяснява Красимир Гергинов, който е вицепрезидент на българската федерация по таекуон-до (версия ITF) - При това залата е предназначена единствено за този спорт. Но и при пет "квадрата" разминаването на състезатели и съдии около тях ставаше трудно."

Коректността обаче налага да се каже, че уникалните условия, които дава софийската арена, не се срещнат навсякъде.

Подготовката за континенталния шампионат влиза в последната си фаза и когато за огледа на залата в София пристигат официалните лица и техническият екип, водени от президента на европейския съюз Майкъл Прюът, виждайки "Арена Армеец" разбират, че стандартите, които поставят българите, са най-високото ниво в спорта.

Всъщност състезанието в софийската "Арена Армеец" е само пробата на това какви домакини ще бъдат българите след година. През 2013 г. те са организаторите на световното първенство в този спорт. Този вариант на таекуон-до у нас се развива по възходяща линия през последните години. От 2003 г. насам нашите неизменно са втори по медали след Русия, а на последния шампионат съотношението на медалите в комплексното класиране България-Русия е 9:12.

"Но и в София не бихме могли да ги изпреварим", коментира Гергинов. Той обяснява и причината за това - докато българите участват с едни и същи състезатели и в индивидуалните, и в отборните дисциплини, руснаците се явяват всеки път с два отделни отбора. Така личните постижения се допълват с успехите на отборните дисциплини.

До момента президентът на БФТ Марио Богданов и Гергинов като домакини имат две големи първенства: през 2006 г. световно първенство за юноши и девойки и европейския шампионат за мъже и жени преди 8 години. Само за сравнение бюджетът на таекуон-до през 2003 г. е 5000 лв. В същата година от континенталния шампионат българите се връщат с 18 медала (две титли), а от световното печелят 2 сребърни медала и пет бронзови отличия. Като неолимпийски спорт, за европървенството домакините ще получат от държавата бюджет единствено за наема на залата.

 

Красимир Гергинов: Вървим по възходяща линия

 

- Господин Гергинов, като вицепрезидент на националната ни федерация по таекуон-до как бихте обяснили, че София е домакин на европейско първенство (версия ITF)?

- По няколко причини. Основната е, че федерацията ни се развива в по възходящ начин. Имам предвид, че сме с водеща позиция в Европа.

- Какво означава водещи?

- Това означава, че през последните 4 години сме втори по медали на европейско и четвърти на световно равнище, изоставайки зад държави като Корея и Русия.

- Коя държава е първата сила в този спорт на световно равнище?

- Корейците. И те са там, откакто станаха членове на ITF от 1981 г. Винаги първи. Република Корея става член на федерацията през 1981 г. Преди това, в продължение на 3 години, генерал Чой Хонг Хи събира най-добрите инструктори по бойни изкуства в армията, за да създаде едно ново бойно изкуство. През 1955 г. той го нарича таекуон-до. Целта му е била да обедини всичките 150 бойни изкуства в едно и по този начин да направи Корея известна.

- Успял ли е да ги обедини всичките?

- Не, не е. Но таекуон-до всъщност е най-популярното бойно изкуство, за което всеки знае, че произлиза от Корея.

 

Единственият “оцелял”

 

Краси Гергинов е единственият български състезател, който се завръща у дома след световното първенство в Канада през 1990 г. Отборът е от осем състезатели, но само сегашният вицепрезидент на федерацията решава, че по-добре е да се върне в София. "Причината да не остана в Монреал е, че исках да продължа с тренировките си по таекуон-до и под ръководството на корейски майстор като Ким Унг Чоу", категоричен е Гергинов. Съдбата продължава да го държи в плен на корейското бойно изкуство и днес, когато на националния стадион "Васил Левски" Гергинов е устроил една от най-добре поддържаните и оборудвани зали за този спорт у нас.

 

Ветеран брани две титли в София

 

Точно преди година на европейското първенство в Талин 53-годишният бизнесмен Евгени Тодоров печели две титли в категорията на ветераните. Българинът е първи в спарнигите и печели победата в силовия тест, както официално наричат чупенето на плоскостите.

"Не обичам показността - категоричен е Тодоров, който неизменно всеки ден е в залата поне за три часа. Не помни колко точно са били "плочките", които е счупил, не знае и кои са били съперниците зад него. Въпреки че се занимава с още няколко вида бойни изкуства, бизнесменът смята, че най-големите си постижения и от техническа гледна точка е постигнал в таекуон-до.

"Няма никакво значение, след като съм първи, значи те не са били толкова добре подготвени за силовия тест, а аз съм бил във върхова форма", обяснява Тодоров. Със сигурност той ще е основен състезател в българския отбор за европейското първенство през май.

"Какво смятам, че можем да направим в София, като зная, че нашият треньор е Ким Унг Чоу и като познавам колко добър инструктор е Краси Гергинов? Двамата винаги могат да извадят състезатели, с които България да изненада всеки един от съперниците." Кореецът Ким е почти на възрастта на Тодоров, но той не престава да се възхищава на майсторството му.

"Наистина уникална физика - допълва Тодоров. - Ненапразно казват, че това е най-добрият майстор в таекуон-до, който е стъпвал в Европа. Честно казано, не виждам кой ще му излезе!"


Източник: http://www.168chasa.bg/Article/1271861


Публикувана на: 2016-03-24 15:08:50 ч.