Другите за нас

Агенция "Фокус": Красимир Гергинов - състезанията по таекуон-до ITF вървят в посока по-обективно оценяване и по-атрактивни двубои (2013 г.)


Вицепрезидентът на Българската федерация по таекуон-до ITF Красимир Гергинов пред Агенция „Фокус” за 18-ото Световно първенство по таекуон-до в София

21 Юли 2013 | 12:18 |

Агенция "Фокус"


Г-н Гергинов, как оценявате организацията на 18-ото Световно първенство по таекуон-до ITF в София?

От страна на Българската федерация по таекуон-до ITF се постарахме да организираме Световното първенство по възможно най-добрия начин. До този момент непрекъснато получаваме суперлативи от членовете на борда на Международната федерация по таекоун-до ITF и от президента проф. Чанг Унг, който е изключително доволен от организацията. Постарахме се да създадем много добри условия за всички участници и официални гости като леглова база, като зала – прекрасни са условията в зала „Арена Армеец”. От организационна гледна точка, мисля, че се справяме добре. Има някои дребни детайли, които може да се поправят, но това ще стане следващия път.
Как се представя българският национален отбор?
От спортно-състезателна и спортно-техническа гледна точка, българският отбор се представя добре. Общо над десет медала спечели българският отбор на това първенство, като ни се искаше в петък, от вчерашните четири финала, да бяхме спечелили четирите финала, или - три, или два, или поне два, но това е спорт, и само един може да бъде първи. Хубавото е, че жените измиха неприятното чувство от петък, като в събота станаха световни шампионки в най-силната дисциплина – спаринг, жени, отборно.
Колко са участниците на първенството в София?
80 държави участват на първенството. Първенството е силно.
Кои са световните сили в таекуон-до ITF и променят ли се през годините?
Световната сила си остава Корея. На всички състезания досега, къде по-добре, къде по-слабо, те винаги са първи. Със сигурност ще бъдат първи и в София, защото само през първия ден те взеха осем златни медала. Сред световните сили традиционно отборът на Русия е много силен. Отборът на Украйна се представя много добре, след лек застой, като в предишните няколко големи първенства се бяха поизгубили. Отборът на Япония е традиционно силен. Виждаме нов, млад отбор на Съединените щати, който има доста добри изяви. Традиционно силни са отборите от Средна Азия като Таджикистан, Казахстан, Узбекистан.
Географията на спорта как се променя – има ли държави, които идват за първи път?
Има държави, които участват за първи път, и те са предимно от Африка. Там малко по-слабо е развито таекуон-до ITF и тук има две или три държави, които участват за първи път – това са Мозамбик, Мадагаскар, Ангола. Традиционно Северна Америка, държави от Южна Америка, Австралия, държави от Азия се представят тук с отбори от по 25 състезатели. Океания, Нова Зеландия, почти всички държави от Европа.
Какъв е зрителският интерес към таекуон-до ITF по света от гледна точка на телевизиите?
Направихме нещо, което видяхме на Световното първенство в Аржентина през 1999 г., когато финалите на Световното първенство се предаваха по „Евроспорт”. Затова ние, и миналата година на Европейското първенство, и сега, предавахме финалите по Националната телевизия. В петък, в събота и в неделя, по един час, директно се предават финалите по БНТ, с която сключихме договор. Спортът е много популярен. Това, което за съжаление, спира да се съберат много зрители, по едно и също време, е, че спортът е такъв, че състезанията са от сутрин до вечер. Играе се на пет полета едновременно и е трудно по цял ден да стоиш в залата.
От спортно-техническа гледна точка предстоят ли някакви новости в следващите години?
Отбелязаха се доста пропуски в съдийския правилник и съдийската работа. Надявам се това нещо да се поправи, защото най-важното е, когато състезателите дойдат, да получат обективна оценка. Това нещо се случи преди три години, когато започна да се вкарва електронната система – на световни първенства това се прави от 4 години, в Европа – от 6 – 7 години и играта стана много по-динамична. Надявам се да се работи в тази посока – да бъде по-обективно оценяването и да бъдат по-интересни двубоите.
Заплашено ли е таекуон-до от допинг?
С две думи може да се отговори на това: таекуон-до е в пълния смисъл на думата аматьорски спорт. Тук не може да има допинг, защото, за да има такъв, трябва да има с какво да се купуват тези средства.
Откога влезе дисциплината самозащита?
Самозащита е най-новата дисциплина. За първи път тя влезе на Световното първенство в Словения през 2007 година, а през 2005 г. на конгреса в Австралия беше прието тази дисциплина да влезе в състезанията по таекуон-до ITF.
Българската федерация в бъдеще би ли приела отново да е домакин на големи състезания?
Имаме желание, но това става доста трудно, защото заявките се подават години преди това. На конгресите заявките се подават четири години преди домакинството, две години преди датата, се гласува от всички държави на конгреса и така се избира страната – домакин. Не е много лесно да бъдеш домакин.
Подкрепа от страна на държавата получавате ли?
Да, получаваме подкрепа. Отпускат ни се средства, включително и за това световно първенство, по програмата за финансиране на престижни състезания в България. Не в пълен размер, но все пак получаваме някаква подкрепа от държавата.
Кои са най-опитните състезатели в българския отбор?
Българският отбор тази година в 80 – 90 процента са дебютанти и млади състезатели и е хубаво това, че те спечелиха много медали. Най-рутинираните състезатели са Амалия Колева и Албена Малчева, които повече от 12 години са национални състезатели и продължават да печелят медали за България. Хубавото е, че младите състезатели продължават линията на тези, които са създали пътя преди тях, и не тръгват от начало, а продължават от едно достигнато вече ниво.

 

Източник: 

http://www.focus-news.net/opinion/0000/00/00/25185/ 


Публикувана на: 2016-03-25 12:06:09 ч.