Другите за нас

"Спортал": Амалия Колева - Това е най-успешната ми година (2013 г.)


Статия в www.sportal.bg за Амалия Колева, която през 2013 г. стана европейска и световна шампионка по таекуон-до и спечели два бронзови медала от Световното първенство по кик бокс в Анталия. 

10 декември 2013 | 09:16

www.sportal.bg


На световното първенство по кикбокс в Анталия (Турция), което завърши преди два дни, българката Амалия Колева спечели два бронзови медала в категория до 55 килограма - в кик лайт и в лайт контакт. Това е поредният голям успех за софиянката Амалия Колева, която е настояща световна и европейска шампионка по таекуондо. 

След завръщането си от Турция световната и европейска шампионка Амалия Колева каза пред репортер на БТА: "Това наистина е най-щастливата ми и най-успешна година. Не, нямам предвид само 7-те медала, които спечелих от световни и европейски първенства. Всичко започна в Блед (Словения) през април, когато станах европейска шампионка по таекуондо в категория до 57 килограма на спаринг след четири победи и европейска вицешампионка по чупене на дъски. А точно един месец преди световното първенство по таекуондо в София паднах на главата си от колело... Приятелите ми се шегуваха - добре, че си паднала на главата... На мен обаче не ми беше до шеги - получих комоцио и имах безброй шевове на главата. Но на световното първенство по таекуондо през юли в София станах втора на спаринг за жени в категория до 57 килограма и световна шампионка - отборно. При това на полуфиналите нашият отбор постигна изключителен успех, побеждавайки не кой да е, а отбора на КНДР! А световното първенство по кикбокс в Турция бе просто един чудесен финал на годината". 

Амалия Колева е родена на 1 септември 1980 година в София. В далечната вече 1994 година започва да се занимава с таекуондо - просто две момчета от нейната улица "Цанко Церковски" я завеждат в Централния полицейски клуб при треньора Йордан Маринов. И още един любопитен факт от биографията на световната и европейска шампионка Амалия Колева - от четири години тя тренира хокей на лед в Славия, а сега е и национална състезателка по хокей на лед.


Източник:

http://www.sportal.bg/news.php?news=462122


Публикувана на: 2016-03-31 11:37:25 ч.