Другите за нас

"Жената днес": Нели Бачева - Таекуон-до е път към духовна и физическа красота (2014 г.)


Статия в списание "Жената днес" за Недялка Бачева, световна и европейска шампионка по таекуон-до, треньор и инструктор в ABC Fight Club.

Сп. "Жената днес"

БРОЙ 06 2014


Ако не знаете коя е Недялка Бачева и просто я срещнете, няма да предположите, че това крехко създание има една световна и седем европейски титли по таекуон-до ITF. Републиканска шампионка е по кикбокс. И от цели 11 години е треньор в столичния боен клуб ABC Fight Club и преподавател в НСА „Васил Левски”. Нели е на 31 години, а с таекуон-до се занимава от цели 17, през които няма ден, в който да е пропуснала тренировка.

В днешни дни може да я откриете в залата на стадион „Васил Левски”, където поне 5 часа тренира и преподава. А в останалото време – обича да снима. Завършила е гимназия с профил „Рисуване”, но страстта й към бойните изкуства я води в Национална спортна академия.

Поканихме Нели да ни разкаже за нейния начин да бъде здрава и красива…

От малка се възхищавам на екшън героите, бойните сцени и битката между доброто и злото. Бойните изкуства (както и всяко занимание, на което се посвещаваш с любов и отдаденост) за мен се превърнаха в начин на живот. Те ми дават възможност да се обърна към себе си, да открия коя съм, за какво съм тук и как да изпълнявам мисията си.

Вярвам, че с активни физически упражнения, воля и постоянство човек може да постигне много неща, да се чувства свободен. В бойните изкуства можеш да се усъвършенстваш цял живот, няма праг.

Бойните изкуства ми дават спокойствие и балансираност. Учат ме да поемам дълбоко въздух и да оставям гнева да си отиде от мен за минута.

Вярвам, че когато човек носи доброто у себе си, мисли положително, помага на хората около себе си, той излъчва светлина и е истински красив.

Красотата на душата носи сиянието на лицето.

Винаги когато срещам такива балансирани и положителни хора, се чувствам стоплена от харизмата им. Вярвам, че една простичка усмивка може да прави чудеса. Усмивката от сърце и душа ражда красотата, а всички можем да се усмихваме, нали? Изборът дали да бъдем добри и щастливи и да се радваме на живота, или да сме негативни и „грозни” е изцяло наш.

Мечтаната визия и как да я постигнем

Тайната за перфектна визия е много проста и достъпна за всеки човек, без значение от неговия ръст, килограми, пол, начин на живот, работа, семейно положение и т.н. Тази тайна е колкото обикновена и древна, толкова изпитана, доказана и ефикасна. Ефективността на рецептата зависи от силата на мисълта. Тя е тайнството да изглеждаш добре е да се чувстваш добре. Когато вътре в нас е чисто, подредено и светло, тялото ни ще приеме формата, която на нас ни харесва. И който иска, ще бъде слаб, на други ще им харесва да са леко закръглени. Идваме тук, на Земята, за да се научим как да бъдем щастливи и как да открием това, което ни прави удовлетворени. А обичта към работата ни прави и свободни.

Представете си следното: обичам да се движа, да общувам с хора, да привличам нови хора към спорта, а работя зад компютър, на стол цели осем часа. Как ще изглеждам тогава, дали ще съм щастлива? Не, няма! Човек трябва да си помогне сам да стане, да се погледне в огледалото и да се попита дали е щастлив, дали харесва това, което работи. Когато си зададем тези въпроси, имаме шанс да получим и отговорите – да осъзнаем къде сме и накъде вървим. Следващият момент е когато трябва да напуснем донякъде комфортната си среда и да направим промяната за себе си.

Отслабването

Ако ми се наложи да редуцирам теглото си, си представям, че вече съм отстранила ненужните килограми, но докато си представям, извиквам и чувството на задоволство от загубените излишни мазнини. Съчетавам чувството с различно действие като например разходка или среща със стари приятели. Мисля си за приятни неща. И това продължава, докато по дрехите си установя, че реално съм загубила излишните килограми.

Създадени сме идеални, просто трябва да го осъзнаем. Ножът и силиконът няма да скрият празнотата в сърцата ни, ако тя се е настанила там.

Спортистите са неглиже и това ги прави естествено красиви. Спортистът може да е модел за поведение, за подражание, носител на особена сила. Бих препоръчала успоредно с ученето за децата да бъде направена и физическа програма. Да бъде разделено времето за учене и времето за спорт по равно. Така подрастващото поколение ще бъде възпитано да чете и да се труди.


Храненето

Най-важното нещо за това как изглежда човек, какви са извивките по тялото му, какво е съотношението между мускули, костна система и излишни мазнини, се крие в храненето. Това, което човек похапва, е това, в което се превръща. Тайната на живота е, че тялото е създадено така, че само да се лекува, възстановява и генерира. През определен период от време клетките ни се подменят изцяло, а оттук следва и това, че ако дадена болест или неразположение не се лекува с времето, не се подобрява, значи сериозно сме сбъркали посоката, в която вървим. Лекарството е храната. Най-важното в хранителната диета за добро здраве са необработените плодове, зеленчуци и зърнени храни. Аз лично избягвам полуфабрикати, вафлички, кроасанчета и т.н. Най-опасното нещо за човешкото здраве е месото. Когато похапваме каквото и да е месце, ние получаваме като „витаминчета” ужасените клетки на убитото животно. Е, тогава как искаме да светим като икони? Всеки кове своята съдба с действията си. Клетките имат памет. Внимавайте какво ядете, защото постепенно на това ще заприличате. Изкушението е само в главите ни. Ако много ти се яде шоколад, хапни си, наслади се на вкуса, преглъщай бавно и оцени това колко е вкусно. Човек трябва да се научи да мисли и чувства храната, а не по навик, воден от апетита, безразборно да се тъпче с всичко, което окото му зърне.

Необходимата порция е индивидуална за всеки и зависи от големината на шепите му. Преди сън четири часа никакво похапване. Когато заспиваме, ние генерираме и се обновяваме и тогава се задействат ензимите на подмладяването. Те обаче могат да работят само на празен стомах.


Източник:

http://www.jenatadnes.com/krasota/neli-bacheva-taekuon-do-e-pat-kam-duhovna-i-fizicheska-krasota/


Публикувана на: 2016-03-31 14:50:46 ч.