Другите за нас

В. "Българска армия": От уличния бой до големите първенства (2015 г.)


Статия във в. "Българска армия" за Европейското първенство по савате в Будапеща, където състезателите на столичния ABC Fight Club спечелиха пет медала

6 ноември 2015 г.

www.armymedia.bg

 

От уличен бой, самоотбрана, боен стил на френските моряци от 18-и и 19-и век, екзотично занимание на френската аристокрация, до боен спорт с официални състезания – това е савате днес, известно още като френски бокс. Преди дни унгарската столица Будапеща беше домакин на най-голямото състезание за годината при мъжете и жените – Европейско първенство, на което България стана трета в класирането по медали след Франция и Сърбия. Българският отбор от шест жени и един мъж, всички състезатели на столичния ABC Fight Club, спечели пет медала: златен на Петя Станева в категория до 75 кг, сребърен на Виктория Йорданова над 75 кг и бронзови на Анелия Милкова до 48 кг, Йорданка Петрова до 52 кг и Джоана Нуамеруе до 65 кг.


Савате се практикува на пет континента


като особено развито е във френскоговорящите общности. На Европейското първенство от 16 до 18 октомври Будапеща посрещна повече от 200 участници (от тях 118 състезатели) от 15 държави. Категориите са по осем при мъжете и жените. Играе се по правилник, специфичен за савате с квалификации в групи, което позволява и на състезатели, загубили една среща, да достигнат до финал. Факт е абсолютната доминация на Франция – в Будапеща спечелиха 11 от 16 възможни златни медала, а в почти всички от останалите категории получиха сребро и бронз. „Обаче с всяка година, и с всяко състезание, разликите между Франция и останалите все повече намаляват“, коментира Георги Танчев, председател на Българската федерация по савате, който следи тенденциите от 2001 г. „И в Будапеща видяхме, че още от квалификациите всички срещи са страшно оспорвани. Нивото се повишава постоянно“ – допълва той.


Във Франция е национален спорт


Над 50 000 са активно практикуващите в клубовете, членове на френската федерация, а заедно с тези, които се занимават периодично, трениращите вероятно са над 100 000. „Но вече може да се обърне внимание към сърби, хървати, италианци…, а и България печели медали, които се очакваше да бъдат френски“, допълва Танчев. „На първо място, огромна благодарност към нашия отбор и нашия треньор Красимир Гергинов. Наистина, почувствах се горд, че това е отборът на България, че всяка една среща беше на ниво и достойна за такъв голям форум. Това е четвърто официално състезание, на което участват състезатели от неговия клуб. Нивото се вдига, техниката се подобрява и резултатите са налице. Те имат опит в таекуондо и кикбокс, но въпреки че отстрани има някаква прилика, нещата са адски различни, когато влезеш на състезание по савате“, обобщава той. В савате има специфично поведение на ринга, с много движение. Наказва се пасивността. Толерират се ударите с крака, при което дистанцията трябва да е по-голяма. Състезателят постоянно трябва да търси позиция, за да изпълни удара технически правилно. Макар и ограничен по сила, ударът трябва да бъде действителен, за да бъдат отчетени точки, като същевременно се инкасират много голям брой удари. В последните години тенденцията е срещите да се провеждат на ринг, където има повече игра и няма забавяне от излизания извън полето.


Има няколко стила

„Състезанието в Будапеща беше стил асо, в който силата на ударите е контролирана. В него се обръща внимание на динамичната игра, много доброто движение по ринга, точно изпълнени удари с прецизни попадения, които носят точки. В стила асо силата не е фактор и като цяло не влияе на изхода на срещата“, разказва Георги Танчев. Другите стилове са прекомба и комба и това е по-силовата част от савате. В единия е задължително използването на каски, за да бъде ограничена силата на ударите. Комба е професионалният стил, който се практикува на гала-вечери. Там се играе с пълен контакт, може да победиш с нокаути, със силни удари. „Но във всички се вижда тази динамика и спецификата на савате, което е разликата от други подобни бойни спортове“ – обяснява той. „Всички състезатели участват за първи път на голямо състезание по савате, което е много важно, защото става дума за правилник, който е съвсем различен и много специфичен. Когато не си играл по него, да имаш такъв успех от първия път, е добро постижение, затова съм много доволен от представянето. Още повече, като се има предвид, че не успяхме да направим някаква специална подготовка. Въпреки всичко, тези състезатели имат опит в други бойни изкуства, най-вече таекуондо и кикбокс, и с този си опит, и с това, че дадоха най-доброто от себе си, успяхме да постигнем такъв резултат“, коментира Красимир Гергинов, треньор на отбора и на „ABC Fight Club“.


Източник: http://armymedia.bg/archives/39423


Публикувана на: 2016-08-09 14:11:34 ч.