Другите за нас

БНР: Амалия Колева се завърна със злато от световното първенство по таекуондо (2009 г.)


Амалия Колева със златен медал спаринг жени до 57 кг, Недялка Бачева със сребърен медал спаринг жени до 51 кг, Дюк Нуамеруе с бронзов медал специална техника на Световното първенство в Санкт Петербург

Публикувано на 21.10.09 в 10:08

Българско национално радио (www.bnr.bg)


Николай Кехайов стана световен шампион на спаринг в абсолютната категория на световното първенство по таекуондо - ITF, състояло се в руския град Санкт Петербург. Със злато от шампионата се завърна и Амалия Колева в категория до 57 кг. Това са първи световни титли за България от 1994 г.
Българският национален отбор спечели и два сребърни медала на спаринг - Недялка Бачева /до 51 кг/ и Любима Спасова /до 75 кг/, едно трето място - на Лидия Дукова /плюс 75 кг/, както и две трети места на специална техника - едно индивидуално и отборно за жени. Общо по медали в света сме на пето място. На първо място е Корея, следват Русия /първи отбор/, Чехия, Русия /втори отбор/ и България. В Санкт Петербург участваха 81 отбора с над 800 състезатели.
"Успехите говорят сами за себе си, коментира Марио Богданов, президент на Българската федерация по таекуон-до, на пресконференция. Имали сме досега и по-успешни участия, с повече медали, но като стойност и качество това е най-доброто ни представяне досега. От 15 години не бяхме стъпвали на световния връх. Много пъти сме стигали под него. На предишното световно в Словения играхме девет финала, но таки и не можахме да спечелим злато. Този път двама от нашите състезатели се качиха на най-високото място на почетната стълбица - Николай Кехайов и Амалия Колева. Всички останали наши представители имаха своите шансове - кои повече, кои по-малко. По принцип винаги съм недоволен, но като имам предвид, че не можахме да се подготвим достатъчно добре, заради липса на средства, успехът е доста добър."
Вергилий Ситнилски, който е бил съдия на шампионата, сподели, че съдийството в Санкт Петербург не е било на ниво. Очевидна е била поддръжката между представителите на бившите съветски републики, а българските състезатели е трябвало да бъдат с класи над съперниците си, за да им се признае победата. Заради икономическата стагнация националният отбор на България не е имал възможността даже да се събере на тренировъчен лагер преди световния шампионат. Средствата, които ни се предоставят, бяха изчерпани още през пролетта за подготовката и участието ни в евопейското първенство, каза Марио Богданов. Той не скри, че таекуондото, както и останалите неолимпийски спортове, продължава да е дискриминиран от страна на държавата. 
През 2010 г. ще има световно първенство за юноши и за ветерани в Беларус, както и европейско първенство за мъже и жени в Италия през март. Следващият световен шампионат за мъже и жени ще бъде в Северна Корея през 2011 г.


Публикувана на: 2016-03-20 22:02:29 ч.