Другите за нас

ОТНОВО ЗА ТЕХНИКАТА В БОКСА И ИЗОБЩО


Семинар бокс с Палми Ранчев по покана на Красимир Гергинов в новата зала на ABC FIGHT CLUB се проведе на 9 октомври

„Боксът е интересен, когато има техника“… Думите са на именития наш треньор и писател Палми Ранчев, който не измени на практиката при завръщането си в България да направи тренировка със старите си приятели от спортната зала във ВИАС от 90-те години.


В месеците на промени и приспособяване, вследствие на ситуацията с ковид, всяко събитие в спорта има своя друга тежест. Когато отпадат състезания, европейски и световни първенства, остават традициите, срещите и тренировките с хора, отдали живота си на спорта. От тях можем да почерпим не само технически похвати и новости в дисциплините, но и мотивация да продължим напред.       


Перспективни млади състезатели и любители на бокса и кик бокса имаха възможността да тренират с именития наш треньор Палми Ранчев на семинара в новата зала на ABC FIGHT CLUB на 9 октомври, по покана на основателя и главен треньор в клуба Красимир Гергинов. Една динамична тренировка, с много настроение и хумор, със специфични техники в бокса, работа по двойки, със спаринг партньори за всички, които проявиха интерес – треньори, състезатели, приятели. Опитното му око открои младежи и девойки с качества, но специалистът не пропусна да отбележи, че за да се реализират, им е необходима много упорита работа.


Многократна световна и европейска шампионка в таекуон-до, професионална състезателка по бокс, държавни шампиони по кик бокс, съдии, студенти в НСА, треньори по таекуон-до, бокс и кик бокс, напреднали и начинаещи на различни възрасти се включиха в тренировката на Палми. Освен до чисто техническите похвати в бокса, спортната нагласа, физическата подготовка, те станаха свидетели и на неповторимия му стил и език, методика и начин на работа, които на моменти приличат на извадени от документален филм за българския бокс през годините.


„Иначе боксът е интересен, когато имаш техника. Тогава имаш шанс да не получиш удар. Дори в среща, в която 70 процента атакуваш ти, а 30 процента противникът ти, ако получиш един удар, можеш да приключиш. Боксът не е безопасен и не бива да бъде подценяван...“, разказва Палми Ранчев. И споделя, че в месеците на ограничения в Испания и той е търсил своя начин да остане близо до любимия спорт. „Родих се“ с това, че давах частни уроци по бокс“, казва. Сред трениращите били известна наша бивша манекенка и съпруга й. Освен финансовите измерения, частните уроци са и глътка въздух, която съхранява дългогодишните треньори близо до спорта. Иначе, разбира се, в последните месеци, много писане, в което (както много пъти е казвал), вкарва в книгите екзотични образи и от спорта. Много гледане и анализ на стотици боксови срещи и събития от миналото. За много от тях разказва със забележителни детайли. Липсвали му обаче и тичането (тази пролет той успешно завърши полумаратона на Барселона – едно от световните събития сред любителите бегачи в Европа), и срещите в кафетата („кафенето е моят офис“ - казва), и участията на играчи от клуба, в който и той тренира, помага и споделя опит в Барселона.


В България тези месеци Палми Ранчев направи публични чрез социалните медии и някои любопитни архивни снимки – както от юношеските и мъжки отбори на „Славия“ от негово време, така и от треньорския си период в „Олимпийски надежди“ и в националния отбор по бокс. И от много професионални срещи в бокса и от ранните години на кик бокса. И от много тренировки в различни спортни зали. За това време помогна и за подготовката за боксовия мач на професионалната състезателка Джоана Нуамеруе (ABC FIGHT CLUB). На 3 октомври на Античния театър в Пловдив Джоана спечели в 4 рунда мача с испанката Шийла Мартинез, на ринга до нея бяха треньорите и Палми Ранчев и Красимир Гергинов. Тяхната атрактивна и динамична среща стана единствената среща на българка, публикувана изобщо някога на официалния сайт на испанската боксова федерация. А предвид специфичната обстановка с ковида – една от малкото въобще реализирани в Европа. И в нея отново доминираше техниката.     


Публикувана на: 2020-10-15 11:10:22 ч.