Другите за нас

67 ГОДИНИ ТАЕКУОН-ДО


На днешния 11 април 2022 г. се навършват 67 години от създаването на таекуон-до

Преди 67 години, на 11 април 1955 г., корейското бойно изкуство ТАЕКУОН-ДО официално получава своето международно признание, под това име. Години преди това неговият създател Чой Хонг Хи работи упорито със свои поддръжници, за да оформи и създаде новия боен стил на базата на древни корейски бойни изкуства. Така се стига до 11 април 1955 г., когато в Сеул, специална комисия от майстори в различни бойни изкуства утвърждава името ТАЕКУОН-ДО за новия стил. Под това име следва и бъдещото му разпространение. Днес в цялата таекуон-до общност по света 11 април се утвърждава като „рождения ден на таекуон-до“.  


Наред с техниката, тренировките, методиката, философията, една от спецификите на таекуон-до, която е обща за трениращите, е придържането към Енциклопедията на генерал Чой Хонг Хи.


Какво четем накратко в нея за таекуон-до:


-         „Таекуон-до - това е един от видовете бойни изкуства (самоотбрана без оръжие). Но това далеч не е всичко“.

-         „Таекуон-до включва в себе си стил на мислене и начин на живот, основани на висок морал, поведенчески концепции и дух на самодисциплина“.

-         „Таекуон-до - това е научно обоснован способ за използване на собственото тяло с цел самоотбрана, който позволява, в резултат на интензивни физически и духовни тренировки, необичайно да се разшири диапазонът на индивидуалните възможности на човека“.

-         „Съдържащите се в това бойно изкуство дисциплина, техника и дух са средства за развитието на чувство на справедливост, твърдост, хуманизъм и целеустременост у практикуващите. Духовната култура отличава истинския майстор от дилетанта, който се усъвършенства само в техническите аспекти на бойното изкуство“.

-          „Може да се каже, че Таекуон-до е начин на живот“

 

***

Още много от таекуон-до може да научите практически на тренировките за начинаещи и напреднали в ABC FIGHT CLUB. Повече от 30 години специализиран в бойни изкуства и бойни спортове и специално в корейското бойно изкуство таекуон-до. Заповядайте!


Публикувана на: 2022-04-11 12:01:53 ч.