Другите за нас

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ТАЕКУОН-ДО GTF В СОФИЯ


Световно първенство по таекуон-до GTF и OPEN Световна купа по таекуон-до ще се проведат в София от 25 до 30 юли 2022 г.

Световно първенство по таекуон-до GTF и OPEN Световна купа по таекуон-до ще се проведат в София от 25 до 30 юли 2022 г.

Събитието е отворено за таекуондисти от 6 до 60+ години от национални отбори, клубове и организации.

Състезанието е в дисциплините форма (тул, хионг), спаринг, специална техника и силов тест, индивидуално и отборно. Ще бъдат връчени и купи на най-добре представилите се отбори.

 

България получи доверието на световната федерация по Таекуон-до GTF (Global Taekwon-do Federation) в края на 2021 г. След представяне на официалната й кандидатура и гласуване, с мнозинство София бе определена за домакин на международния форум през 2022 г.

Така за първи път представители на GTF Таекуон-до от различни държави ще си дадат среща в нашата страна, макар и не в пълен състав.

 

Световното първенство по таекуон-до GTF е първото подобно мероприятие за тази организация, след пандемията от covid-19, военните действия в Европа, и промените в спортно-състезателния живот, свързани с тях.

Без съмнение, събитията от последните три години оказаха огромно влияние върху организацията, провеждането и участието в първенството. Организаторите се постараха да предоставят възможност на участниците, които ще пристигнат в София, да се състезават и да покажат най-доброто от това, което умеят. Чрез първенството, Таекуон-до GTF в България има за цел да насърчи спортно-техническото усъвършенстване, да стимулира стремежа към победа, fair play и постоянно развитие.

В продължение на седмица събитията ще преминат в духа на заветите на гранд майстор Парк Джун Те - Grand Master – GM Park Jung-tae, създателя на Global Taekwon-do Federation - GTF. Форумът ще почете и 30-годишнината от създаването на GTF през 1990 г. (която досега не бе отбелязвана поради липсата на подобно официално GTF събиране заради ковида).

Към момента, за съжаление Световното първенство ще премине в отсъствието на съпругата и почетен председател на GTF Мис Линда Парк (Hon. GM Linda Park), която е възпрепятствана от здравословни проблеми и сложното пътуване от Канада до Европа заради ситуацията около пандемията. Тя обаче пожела успех на участниците и ги призова за повече активност в развиването на GTF.

 

***

Гранд майстор Парк Джун Те (1943 - 2002), IX дан, основава официално GTF през 1990 г. И в годините преди това някои от последователите на генерал Чой Хонг Хи, основателя на таекуон-до, вече са се опитвали да се отделят от ITF с различен успех. Към онзи момент обаче в системата на неолимпийското таекуон-до най-напред структурата GTF успява да просъществува и да се развие. Към онзи момент в международен план GTF поддържа добри отношения с тогавашния WTF (олимпийското таекуон-до, което вече е записало първото си участие на Олимпийски игри като демонстрационен спорт в Сеул през 1988 г.).

В структурата на ITF гранд майстор Парк Джун Те заема различни постове, като последната длъжност преди да стане президент на GTF, е Secretary-General ITF and Instruction Committee Chairman. В ITF достига до VIII дан и е добре познат на таекуон-до общността, със съществен принос за обучението на инструктори, развитието на степените и организационното развитие на ITF. Също така участва активно във визитите в различни страни за таекуон-до демонстрации, които са практика още от 60-те години на ХХ век, включително и България. Той е и един от инструкторите на корейците, които впоследствие са изпратени в различни европейски страни, включително и на корейския майстор Ким Унг Чол, на практика последният, който е работил в България.

След основаването на GTF през 1990 г. в следващите години в различни държави, сред които и България, по традиционния за разпространението на таекуон-до начин, той провежда много семинари, тренировки, изпити за степени, срещи, прояви и т.н. В широк смисъл темата са перспективите за разпространение на таекуон-до и на GTF. През януари 1993 г. ГМ Парк Джун Те посещава София и провежда семинар, на който представя GTF в България.


Публикувана на: 2022-07-16 19:15:47 ч.