Другите за нас

ГРАНД МАСТЕР ХВАНГ ИН ШИК ПРЕДАВА ФИЛОСОФИЯ И УМЕНИЯ


82-годишен кореец практикува хапкидо и има своя школа в Канада. Гранд Мастер Хванг Ин Шик е сред филмовите партньори на Брус Лий, Чък Норис, Джеки Чан…

Семинар с живата легенда на бойните изкуства и един от първите ученици и впоследствие световно известни учители в хапкидо – Senior Grand Master Хванг Ин Шик (Hwang In Shick) се проведе в град Бачка Топола, Сърбия, от  16 до 18 декември 2022 г. Гранд Мастер Хванг днес е на 82 години, Х дан хапкидо. Посветил е целия си живот на разпространението и обучението в хапкидо и прилагането му в различни аспекти на обществения живот - от обучението на правоохранителни органи, до филмовата индустрия на Холивуд.

Два дни на теория и практика, с възможност да се общува с ГМ Хванг не само по време на тренировките, а и в неформална обстановка. Практически занимания и обмяна на опит с участници от България, Сърбия, от таекуон-до клуба в Банска Бистрица, Словакия; от Новосибирск в Русия - последователи на Хапкидо школата на Jee Han Jee (Джи Хан Джи, днес в САЩ); от Унгария, от Хърватия, Гърция, от Швеция, екзотично представяне от Хавай, от Торонто, Канада. От България в семинара участваха представители на ABC FIGHT CLUB – София, с майстор Красимир Гергинов. Всичко това се състоя при отличната организация на майстор Ненад Врекич, председател на Федерацията на Сърбия по хапкидо, в слабо познатата за нас област Войводина в Туристически комплекс Зобнатица (един от най-големите хиподруми, известни от бивша Югославия, и запазили се като спортен център в региона на Бачка Топола, където се изгражда нов стадион, а спортните съоръжения са добре поддържани и пълни с живот).

"Уважавам всички бойни изкуства", казва ГМ Хванг при един от многобройните разговори за философията, която следва. И допълва, че не е спирал да се учи в хапкидо, на всяко място, с всякакви хора, и казва, че приема всяко предизвикателство като свой учител.

 

РАННИ ГОДИНИ

Роден е на 14 септември 1940 г. в Sunchon, на север от столицата на Северна Корея, Пьонянг. Семейството му се премества в Сеул, когато е още дете, и там за първи път навлиза в бойните изкуства. Занимава се с Танг су до (Tang Soo Do) и от 13-годишен - с хапкидо. Негов учител е Чой Йонг Сул (Choi Yong Sul), основател на съвременното хапкидо изкуство. Решаващо влияние имат и Dojunim Ji Han Jae и SGM Kwan Sik Myung (основател на Световната федерация по хапкидо - World Hapkido Federation). На 16-годишна възраст става I дан в хапкидо (1956 г.). Скоро след това е изпратен в централата на Корейската хапкидо асоциация (Korea Hapkido Association, по това време председателствана от Ji Han-Jae).


ФИЛОСОФИЯ В ХАПКИДО

Учениците и последователите на ГМ Хванг го определят като ученолюбив и пристрастен към бойните изкуства. Задълбочено проучвал техниките и концепциите на хапкидо, за да ги адаптира към реалността на ситуациите, в които човек може да попадне. Целта е техниките да бъдат по-точни, ефективни и реални. Изучава също източна медицина и концепции на други древни бойни изкуства. Това е неговото виждане, за да постигне по-пълно разбиране на бойните изкуства, и то се явява преломно в развитието на хапкидо.


СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ

През 1976 г., когато е на 36 години, е повишен в VII дан от Хапкидо Асоциацията на Република Корея (Hapkido Association of the Republic of Korea Dae Han Min Gook Hapkido Hyub Hwe) и става директор на централата на асоциацията. По това време вече е един от най-влиятелните хора в бойното изкуство хапкидо. По лични причини, същата година ГМ Хванг емигрира в Канада, където създава семейство. В Торонто отваря своя школа (доджанг) и все още продължава да преподава и тренира ежедневно.


АКТЬОРСТВО

През `70-те години на ХХ век ГМ Хванг Ин Шик е един от най-влиятелните хора в бойното изкуство хапкидо. Към онзи момент вече е добре известен със своята впечатляваща техника и несравними удари с крак. Всичко това води до участието му в няколко филма за бойни изкуства, в които споделя роли с известни актьори като Брус Лий, Чък Норис, Анджела Мао, Джи Хан-Джи, Джеки Чан и др.

ГМ Хванг Ин Шик понастоящем е главен инструктор на Световната хапкидо федерация (World Hapkido Federation); консултант и ръководител на изследвания за прилагането на бойни техники от хапкидо в различни среди.


Публикувана на: 2023-01-12 10:42:28 ч.