Другите за нас

68 ГОДИНИ ТАЕКУОН-ДО ПО СВЕТА


Днес, 11 април 2023 г., се навършват 68 години от обявяването на ТАЕКУОН-ДО пред света

Преди 68 години, на 11 април 1955 г., една корейска система от техники за самоотбрана с крака и ръце официално получава своето международно признание под името ТАЕКУОН-ДО. Години преди това неговият създател Чой Хонг Хи (1918 - 2002) работи упорито със свои поддръжници, за да създаде новия боен стил на базата на древни източни бойни изкуства, предназначен за обучението на корейската армия. Така се стига до 11 април 1955 г., когато в Сеул, специална комисия от майстори в различни бойни изкуства утвърждава името ТАЕКУОН-ДО за новия стил. Под това име следва и бъдещото му разпространение по целия свят, вече 68 години. Затова днес таекуон-до общността по света отбелязва 11 април като „рождения ден на таекуон-до“. 


Наред с техниката, тренировките, методиката, философията, една от спецификите на таекуон-до, която е обща за трениращите, е придържането към Енциклопедията на генерал Чой Хонг Хи. В нея четем:


„Какво означава понятието ”Таекуон-до”?

Може да се каже, че Таекуон-до е начин на живот.

Таекуон-до - това е един от видовете бойни изкуства (самоотбрана без оръжие). Но това далеч не е всичко.

Таекуон-до включва в себе си стил на мислене и начин на живот, основани на висок морал, поведенчески концепции и дух на самодисциплина.

Таекуон-до - това е научно обоснован способ за използване на собственото тяло с цел самоотбрана, който позволява, в резултат на интензивни физически и духовни тренировки, необичайно да се разшири диапазонът на индивидуалните възможности на човека.

Таекуон-до - това е вид бойно изкуство, което няма равно на себе си по мощност и ефективност на техниките. Съдържащите се в това изкуство дисциплина, техника и дух, са средства за развитието на чувство на справедливост, твърдост, хуманизъм и целеустременост у практикуващите го. Духовната култура отличава истинския майстор от дилетанта, който се усъвършенства само в техническите аспекти на бойното изкуство.

Корейската дума ”Тае” означава ”изпълнение на удари с крака или в скок”, ”Куон” - ”юмрук” или нанасяне на удари или чупене с ръка, а ”До” - ”изкуство, път” - път на истината, който идва от древността, покрит със святост и мъдрост. Трите срички заедно съставят значението на думата ”Таекуон-до” като система от духовни тренировки и техники на самоотбрана без оръжие, а също така и майсторски изпълнения на техники, удари, блокове и скокове, изпълнявани с голи ръце и крака за поражението на една или няколко цели (противника).

Таекуон-до позволява на физически по-слабите да се сдобият с мощно „оръжие“ – да овладеят увереността в своите сили затова, че са в състояние да защитят себе си или другите...“


***

Още много от таекуон-до може да научите практически на тренировките за начинаещи и напреднали в ABC FIGHT CLUB. Повече от 30 години специализиран в бойни изкуства и бойни спортове и специално в корейското бойно изкуство таекуон-до. Заповядайте!


Публикувана на: 2023-04-11 11:36:38 ч.