Другите за нас

БЪЛГАРСКИ ОТБОР НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ТАЕКУОН-ДО GTF


Европейско първенство по таекуон-до GTF в Северен Кипър ще се проведе тази седмица - 12 - 17 септември 2023 г.

Европейското първенство по таекуон-до GTF (Global Taekwondo Federation) в Кирения, Кипър ще се проведе тази седмица - 12 - 17 септември 2023 г. България ще има свой отбор там.

Програмата на Европейското първенство предвижда състезания на черни колани в дисциплините форма (тул, хионг), спаринг, специална техника и силов тест и на цветни колани в дисциплините форма и спаринг.

Специфично за състезанията по таекуон-до GTF е включването на още шест форми (хионг), създадени от ГМ Парк Джун Те (1944 – 2002) като негов принос в развитието и разпространението на таекуон-до GTF. Състезанията на спаринг (матсоги) дават възможност на българските таекуондисти за спаринг-срещи с таекуондисти от различни държави.

Дългогодишен организатор на таекуон-до събитията в Кирения е грандмайстор Еюп Зафер Гьокбилен (IX дан), президент на Федерацията на Севернокипърската турска република, която обединява Таекуон-до, Карате, Айкидо, Кореш, Ушу, Муай тай (Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Taekwondo Karate Aikido Kurash Wushu Muaythai Federasyonu).

Той е голям приятел на България и винаги споделя, че майка му е родом от Кърджали. Сред доайените на таекуон-до GTF в Северен Кипър е и Мастер Уюк Ергин, който доведе в София тяхната делегация на Световното първенство по таекуон-до GTF през 2022.


Публикувана на: 2023-09-11 14:18:06 ч.