Другите за нас

СГМ КРИС ГАНТНЪР, 9 ДАН ТАЕКУОН-ДО СЪС СЕМИНАР В БЪЛГАРИЯ


СГМ Крис Гантнър пристига за първи път в България за Международния лагер по таекуон-до

Синиър Гранд Мастер Кристофър Гантнър (Senior Grand Master Christopher Gantner), IX дан, Таекуон-до, САЩ, е посветил на корейското бойно изкуство таекуон-до над 50 години от живота си. Има най-високия IX дан в Таекуон-до, което му дава правото да се нарича Senior Grand Master — SGM (според класификацията в това корейско бойно изкуство).

От 2002 г. до момента изпълнява длъжността Генерален Секретар (Secretary General) в Global Taekwon-do Federation — GTF със седалище в Канада. Смятан е за един от най-близките сподвижници на почетния председател на GTF — GM Линда Парк, съпругата на корейския таекуон-до майстор Парк Джун Те (1944–2002), създал организацията GTF през 1990 г.

СГМ Крис Гантнър пристига за първи път в България за Международния лагер по таекуон-до, който ще се проведе от 25 до 31 август в Ахелой. Събитието събира участници от близо 10 държави. По време на лагера ще се проведе и Таекуон-до семинар с ГМ Гантнър.

 

Какъв е пътят му в това бойно изкуство; какъв е споменът за тренировките и семинарите с ГМ Парк Джун Те… В отговор на тези и други въпроси, предлагаме кратък портрет на Мастер Гантнър, в който впечатление прави това — каква е неговата визия за Таекуон-до: „Ако преподаваме таекуондо първо като бойно изкуство и след това като спорт, тогава можем да привлечем зрели възрастни, които ще видят стойността на обучението за самозащита и личностно развитие. Сериозното обучение ще привлече сериозни хора“, казва СГМ Гантнър.

 

За началото си в Таекуон-до, той разказва:

 

 

„Започнах да тренирам таекуон-до през 1973 г. на 11-годишна възраст заедно с баща ми Джей Гантнер. Първият ни инструктор беше г-н Стив Купър в Манчестър, Ню Джърси. Г-н Купър е служил в американската армия в началото на `60-те и е научил таекуондо, докато е бил в Южна Корея. Неговият инструктор е от школата Mon Moo Kwan, а г-н Купър получи сертификат за диплома от генерал Чой Хонг Хи и ITF. Бях обучаван от г-н Купър в много строг, почти военен формат, възприет от неговите инструктори в Корея. Обучението беше много сериозно и по днешните стандарти би се считало за брутално. Но това взискателно обучение изкова в мен солидна основа за основните техники и тренировъчна етика, която ме ръководи в следващите ми начинания в бойните изкуства“.

 

 

През 80-те години на ХХ век Крис Гантнър практикува в САЩ таекуон-до в различните му тогавашни направления — неолимпийското ITF и олимпийското WTF. Заедно с баща си посещава тренировки в школи по карате, кемпо, хапкидо, танг су до… През 1982 г., заедно с тогавашния си инструктор, посещават Южна Корея, където участват в срещи с д-р Ун Йонг Ким, тогавашния президент на WTF в неговия офис в Kukkiwon и посещават местни школи за обучение в олимпийската версия на таекуон-до.

 

Това е периодът, в който в САЩ се разпространява широко спортният аспект на таекуон-до — нещо, за което СГМ Гантнър казва, че не се е чувствал „у дома си“ във WTF. Към онзи момент в САЩ редица сертифицирани таекуон-до ITF корейски инструктори преминават към WTF, поради спецификата на отношенията с южнокорейското правителство. В резултат на това „олимпийското таекуондо“ дръпва в развитието си, а трениращите „неолимпийския стил“ изминават далечни разстояния между различните школи, за да тренират, участват в семинари, и издигат нивото си.

 

В този период Крис Гантнър се състезава успешно в таекуон-до ITF в САЩ и Канада. Към 1987 г. вече е покрил II дан в таекуон-до и продължава да развива корейското бойно изкуство заедно с баща си в своя школа в родния си щат Ню Джърси.

 

 

През 1987 г. посещава първия си семинар по таекуон-до, проведен от Парк Джун Те (който към онзи момент е Технически секретар на ITF): „Това беше 9-дневен семинар и стана началото на близките ми отношения с Гранд Мастер Парк. Бях поразен от ГМ Парк и бих последвал този човек до края на света и го направих“.

 

Крис Гантнър участва в Световното първенство по таекуон-до в Будапеща, Унгария, през 1988 г., където печели златен медал в дисциплината „силов тест“ при мъжете. (На същото Световно първенство в Будапеща е и първото участие на български национален отбор по таекуон-до). Участва и в отбора по таекуон-до на САЩ на Игрите на добра воля в Загреб, Югославия през 1988 г. Продължава да инвестира в обучението и развитието си в таекуон-до, въпреки трудностите, които среща от финансово естество. „Пътувах до почти всеки семинар, който GM Park Jung Tae провеждаше в САЩ и Канада. Успях да организирам няколко семинара в моя роден щат Ню Джърси. Много от тези семинари бяха пет или седемдневни; включваха много технически подробности, които не бяха обхванати в по-честите двудневни и тридневни семинари. На някои от тези семинари присъства и основателят на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи. Докато посещавах семинари, имах няколко възможности да се присъединя към генерал Чой и Grand Master Park и слушах невероятни истории и прозрения за философията на таекуондо“.

 

 

Участва в отбора на САЩ на Международните младежки и студентски игри в Пхенян (Пьонгянг), Северна Корея, където присъства на технически таекуон-до семинар, проведен от ГМ Парк, заедно с генерал Чой (На същата студентска Универсиада в Пхенян участва и български отбор по таекуон-до ITF, от групата трениращи при Майстор Ким Унг Чол в тогавашния ВИФ „Георги Димитров“, днес НСА). След това мероприятие ГМ Парк Джун Те обявява намерението си да напусне ITF поради задълбочаващи се различия и да създаде своя таекуон-до организация.

 

През 1990 г. Крис Гантнър участва в учредителния конгрес на GTF — Global Taekwon-do Federation, проведен в Торонто, Канада. Година по-късно защитава IV дан в таекуон-до и става първият председател на GTF — САЩ, с основна задача — да развие регионалната структура на новата таекуон-до организация. Оттогава до днес практически участва в почти всички големи събития на GTF: 1993 г. — първия GTF международен шампионат в Москва, Русия, като официален представител на САЩ; 1995 г. — Сардиния, Италия, с отбора на САЩ за първото Световно първенство на GTF, където е съдия и т.н.

 

 

„През 1995 г. присъствах на първия международен обучителен семинар на GTF, където ГМ Парк представи първите от новите GTF форми — хионг, които трябваше да се практикуват от членовете на GTF в допълнение към оригиналните 24 форми — тул“, разказва Мастер Крис Гантнър.

 

„През 1999 г. ГМ Парк ме помоли да дойда в Канада, за да му помогна в завършването на формите Пьонг Хва (Pyung-Hwa) и Сун Дук (Sun-Duk). Той разработи тези хионг (Hyung) форми години по-рано, но реши, че те трябва да бъдат подобрени. Там той създаде предварително подготвени модели за обучение на спаринг Sabong Chago Makgo Jurugi“, допълва той.

 

„През 2000 г. присъствах на Световното първенство в Римини Италия. ГМ Парк поиска да му помогна в провеждането на тренировъчен семинар преди шампионата, за да демонстрира новите усъвършенствания на Пьонг Хва и Сун Дук. Също така ме помолиха да направя демонстрация за церемонията по откриването. През 2001 г. присъствах на последния международен обучителен семинар, който ГМ Парк щеше да преподава преди преждевременната си смърт, когато той почина от болестта си на 11 април 2002 г.“

 

 

„За мен Grand Master Park Jung Tae беше най-добрият жив пример за техническо съвършенство и морален интегритет. До ден-днешен, след смъртта му, аз все още го следвам и се опитах да продължа и запазя неговата визия за Таекуон-до“, казва в заключение Мастер Крис Гантнър.


Публикувана на: 2024-08-21 07:13:55 ч.