Другите за нас

"Жената днес": Майстор Красимир Гергинов: Бойните изкуства ни водят по пътя на духовното развитие (2015 г.)


Статия в сп. "Жената днес" за сахьоним Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до), "ABC Fight Club"

4 март 2015 г.

www.jenatadnes.com


Майстор Красимир Гергинов, VII дан таекуон-до ITF, се занимава с бойни изкуства повече от 35 години. Той е международен инструктор и международен съдия по таекуон-до ITF, многократен републикански шампион, треньор на националния отбор, вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF в периода 1999 – 2013 г. Създател е на столичния ABC Fight Club, един от най-успешните бойни клубове у нас, чиито възпитаници и последователи са с колекции от десетки световни и европейски титли по таекуон-до и кикбокс.


„Хората, които избират бойните изкуства, са търсещи личности. Те най-често търсят себепознание, път към себе си и начин да се усъвършенстват физически и духовно”, казва сахьоним Красимир Гергинов. Според него пътищата са много, но целта е една – човек да се обърне към себе си. Да разбере каква е мисията му тук на земята и да се развива духовно, да осъзнае, че всеки конфликт, с който се сблъсква, е урок, а хората, които мислим за врагове, всъщност са наши учители и че трябва да се замислим защо се срещаме именно с тях. Да подхождаме с благодарност към всяко нещо, което ни се случва, и да сме по-близо до природата.

Според Гергинов във всяка сфера на живота може да се намери начин за усъвършенстване.

Бойните изкуства са бързият начин, но пък и доста труден – изискват постоянство, което е поизгубено качество днес, трябва и да преодоляват доста трудности.

Успяват тези, които имат сили да се преборят с трудностите. Идеята на бойните изкуства е пълна трансформация на тялото и духа. Преобразяване чрез физически упражнения, дисциплина и уважение. Тренирайки тялото и волята си, личността отваря път навътре към себе си, става по-силна и устойчива физически и духовно.

„Бъди добър, помагай на слабите, различавай правилното от погрешното, и в случай, че си постъпил погрешно, вземи си поука.” Принципите в таекуон-до важат и в живота, а учтивостта е един от неписаните закони на бойното изкуство. По думите на майстор Красимир Гергинов в древността са препоръчвали това качество като най-доброто средство за построяване на хармонично общество. „Точно това се опитваме да постигнем и ние в „ABC Fight Club“. Затова и нашата дейност освен треньорска е и социална, що се отнася за малките трениращи. Учим децата на взаимоуважение, да съблюдават йерархията в отношенията, да са вежливи, дисциплинирани в залата и вътре в себе си.


Да кажеш „не мога” е лесно, но трудният път е пътят на бъдещето”.


Основна цел на бойното изкуство е достигане на самодисциплина и самоконтрол на тялото и ума. Според Гергинов хората са приели агресията като начин на живот и срещнат ли агресивен човек, стават два пъти по-агресивни. Това важи и в бизнеса, и в семейството. „Агресията е едно неразбиране. Днес ще смачкаш някого, но не забравяй, че всичко има ответен удар и той не е наказание, а е предизвикан от теб заради отношението ти. Има деца, които идват на таекуон-до или бокс, за да се учат да удрят. Случвало се е майка да ми казва, че иска синът й да се учи да чупи носове!

Няма здрава агресия. Дойдеш ли в залата, биваш строяван и наказван, покланяш се, независимо какъв е твоят социален статус – дали си ученик, бизнесмен, журналист, популярна личност, правилата важат за всички.


Надмогваш егото си.


Разбираш, че имаш повече сили, отколкото си мислиш, и трупаш качества. Осъзнаваш, че самият бой нищо не ти дава, но пък можеш да се защитаваш и да владееш емоциите си. Това е бой със самия себе си, да се овладееш, да се пребориш с егото си, да бъдеш първи, да се доказваш. Гневът е голям враг, той е първото нещо, от което трябва да се освободиш. При нас това започва още с поклона в залата, с това да стоиш на правилното място и да правиш каквото ти се казва. Да си смирен! Ако се направи анкета на улицата „Ценност ли е смирението?“, много хора ще кажат „не“, защото ще го разберат като унижение. Когато липсва този тип култура, тогава започват болестите.

Повечето от техниките и упражненията се правят със собственото тяло, което е полезно за здравето – натоварванията са такива, каквито то може да понесе. В таекуон-до се обръща много внимание на разтягането, на гъвкавостта на различни части на тялото. Заниманията са с висока интензивност и са полезни за хора, които водят по-застоял начин на живот. По думите на Красимир Гергинов няма граници във възрастта, в която можеш да започнеш да се тренираш. „Това ти дава една много голяма перспектива за развитие. Виждаш, че на практика няма край – колкото повече учиш, толкова повече имаш какво още да учиш и да усъвършенстваш. Ако на 20 години си добър, на 30 си по-добър, на 40, на 50…


И на 50 години да започнеш, ще се развиеш и ще получиш свой собствен резултат от тези тренировки. Всичко е пряко за тебе, колкото и труд да положиш, той ти се връща”, обяснява майстор Красимир Гергинов.

За да може трениращият да се развива в правилната посока, са много важни методиката и условията за тренировка. „Тук, в България, ние имахме щастието да учим и практикуваме таекуон-до на световно ниво, благодарение на корейските майстори, работили у нас повече от 20 години и оставили една уникална методика за всички възрастови групи“, казва Красимир Гергинов. В клуба се стараят да има приемственост, за да запазят начина на преподаване и хората да получават това, за което идват. „Идеята е тези, които имат интерес към бойното изкуство и искат да продължат да се развиват, да станат инструктори в АВС и да предават своя опит и знания на другите. Това е основен принцип в развитието на бойните изкуства.”

„Не измервам успеха в медали, защото бойното изкуство дава много по-голям диапазон на нещата, които може да постигнеш. Много хора искат да се реализират като състезатели, но и много хора търсят път навътре към себе си. Основното в бойните изкуства е да се бориш и да победиш врага в себе си”, обобщава майстор Гергинов.

90% от занимаващите се с бойни изкуства избягват конфликтни ситуации. Те са свободни от гнева. „Когато пиян или агресивен човек види насреща си спокойна и усмихната личност, енергията се променя веднага. „Не е срамно да бягаш от такава ситуация, въпреки че можеш да се справиш с нея”, категоричен е треньорът и напомня, че най-голямата победа е да избегнеш боя.


Източник: http://www.jenatadnes.com/mazhat-dnes/maistor-krasimir-gerginov-boinite-izkustva-ni-vodyat-po-patya-na-duhovnoto-razvitie/


Публикувана на: 2016-07-08 14:42:24 ч.