Другите за нас

zapernik.com: На таекуон-до в Пирин (2015 г.)


Летен лагер на  "ABC Fight Club" по таекуон-до и кик бокс, Банско, 2015 г. 

24 юни 2015 г.

www.zapernik.com


За пореден път това лято деца и възрастни ще имат възможност да тренират таекуон-до ITF във величествената Пирин планина по време на 15-ия летен лагер, организиран от столичния „ABC Fight Club“ от 3 до 9 август. Защо точно таекуон-до и защо в планината? Отговор на този въпрос може да се потърси още в Енциклопедията на основателя на таекуон-до – корейския генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002). Той е категоричен, че по време на обучението в таекуон-до, трениращите трябва постоянно да усъвършенстват дисциплината на тялото и духа, а задължителна част от тренировката трябва да стане участието в различни обществени дейности. Неговите последователи днес спазват този завет и така - в Банско ще се съберат трениращи в „ABC Fight Club“, както и хора, които за първи път ще се запознаят с тренировките и философията на бойните изкуства.


Пътешествията в планините си имат дори специално название в корейската терминология на таекуон-до – Dung San. Тази форма на упражнение не само развива долните крайници, но и укрепва духа. „Независимо от това, че планината е висока, може да се сравни с малко хълмче под небесата. Не съществува причина или нещо, което може да попречи на човек, да изкачи планината, ако има достатъчно силно желание за това. За съжаление, твърде често решаваме, че планината е твърде висока за нас, като дори не сме се опитали да я изкачим” – се казва в едно корейско стихотворение, което напълно илюстрира непримиримия дух и постоянството. Все качества, залегнали в принципите на таекуон-до.


На лагера трениращите таекуон-до, кикбокс и бокс ще се обучават по специална спортна програма за укрепване и развитие на долните крайници и техниките, прилагани с крака. Ще се работи целенасочено за качествата - сила, гъвкавост и бързина, а за най-малките денят започва с игри и тренировка за ловкост. Заниманията се провеждат на открито и обхващат всички аспекти на човешкото поведение. Включени са тренировки за самоотбрана, предвидени са занимания и за родителите на най-малките.
Тренировките ще се провеждат от висококвалифициран екип от инструктори на „ABC Fight Club“, под ръководството на майстор Красимир Гергинов, VII дан таекуон-до.


И все пак - защо са важни пътешествията? Чрез посещаване на исторически места, може да се възпитава патриотизъм. По време на пътешествията, трениращите могат да обсъждат и да изучават исторически паметници и събития и да се стараят да извлекат поуките от тях. А Пирин планина е една от най-богатите на природни, исторически и културни забележителности…
Хармонията с природата е съществена част от философията на таекуон-до. Като потвърждение на това е и наименованието на първата от 24-те форми в корейското бойно изкуство – Чон Джи, с чието изучаване начинаещите правят първите си стъпки по дългия път на развитието и усъвършенстването. Чон Джи е името на едно от езерата в планините на Корея. Първата част на формата символизира небето, втората – Земята, а двете заедно – сътворението на света от небесните и земните сили.


Източник: http://arhiv.zapernik.com/hailaif/na-taekuon-do-v-pirin_39049/


Публикувана на: 2016-08-10 16:04:04 ч.