Другите за нас

COVID-19 ОТЛОЖИ И KING OF TAEKWON-DO


Най-големият таекуон-до турнир на Европа World King of Taekwon-do (Откритото първенство на Гърция Greek Open) е отложен за декември 2021-а

Заради ситуацията около Covid-19 няма да се проведе най-големият таекуон-до турнир на Европа - World King of Taekwon-do (Откритото първенство на Гърция Greek Open). В последните години това стана състезанието, с което традиционно завършваше състезателната година в таекуон-до. По масовост, достъпност и участие събитието надхвърляше европейските първенства. С отпадането на King of Taekwon-do на практика още в началото на ноември бе обявен тъжният край на състезателната година в таекуон-до. Парадоксът е, че тя така и не се поднови, след ситуацията с пандемията от март насам (с малки регионални изключения в Чехия и на Острова).


В съобщение в социалните медии на организаторите на осмото издание на Greek Open - World King of Taekwon-do се посочва, че са изчерпани всички възможности за провеждане на състезанието, планирано за 12 и 13 декември в Солун. В последните седмици Солун и регионът са от особено критичните зони в Гърция за разпространение на коронавируса. Там са въведени някои от най-строгите мерки за справяне с пандемията, включително и ограничаване на полетите на солунското летище.


Без излишен оптимизъм, организаторите на King of Taekwon-do изразяват надежда през декември 2021 г. турнирът да се проведе.


King of Taekwon-do е единственото таекуон-до състезание от този род, което е събирало до 1200 състезатели (отделно треньори, придружители или просто туристи за забележителния исторически град Солун). Турнирът е „отворен“ в истинския смисъл на думата: Участие могат да вземат буквално всички трениращи, които се разпознават в думата таекуон-до – десетте и повече ITF федерации и асоциации, олимпийското таекуон-до, развиващите паралелно таекуон-до и кик бокс, клубове и зали, които тренират без членство в каквато и да е структура и др.


Правилникът на спаринг позволява по-свободна игра, което при срещите на по-високо ниво е истинско предизвикателство за съдиите. Въпреки спецификите в съдийстването на тул (форми), тези, които са добри, са добри и тук.

Всеки участва със своя добок и степен и в двата дни състезателната зала е мястото на най-голямото разнообразие на таекуон-до стилове, емблеми, добоци и колани. Традиционно отбор от Аржентина пътува специално за King of Taekwon-do, а екзотично присъствие внасят единични участници от Парагвай, Китай, Непал, всеки със своя история на попадане на Балканите. От Балканския регион, Средиземноморието, Черноморския регион и Централна Европа за събитието пътуват масово отбори от деца до ветерани.


Утвърди се и това, че има и награден фонд за победителите на спаринг вопределени категории при мъжете и жените. Това предлага доста интересни срещи в своеобразна гала вечер, с която късно през нощта завършва съботният ден. Играе се индивидуално, отборно, тул, спаринг, от 6 до +60 години.


Турнирът е емоционално място за приятелски срещи на хора, тренирали таекуон-до вече по 40, 50 години; срещи на някога състезатели, сега треньори със свои отбори; участие на трениращи таекуон-до буквално в стаички по острови и планински гръцки села; участие на майки с бебета, които им ги гледат съотборниците, докато се състезават; участие на мъже (често многократни европейски и световни медалисти), които паркират луксозните автомобили пред залата, влизат, обличат добок, състезават се най-често вече само на тул, и после пак стават забързани гръцки предприемачи; участие на изключително много деца. Традиционно демократично, всички получават еднакви оригинални медали и грамоти, а в допълнение за таекуон-до състезание не се виждат всеки ден професионалната фотография и осветлението на гала вечерта, както и емоционалните гръцки откривания.   


Видно от публикации в медиите, гръцките бойни изкуства и бойни спортове също изпитват сериозни затруднения в последните месеци заради ограниченото практикуване, затварянето на зали и редица други Covid-проблеми. Силно ограничени са възможностите за регионални турнири, семинари, изпити за степени и дори седмичните тренировки, което съвкупно е голяма част от същността на заниманията с таекуон-до. В Гърция не са се провеждали с месеци нито големи състезания, нито дори такива от среден мащаб в областта на таекуон-до или кик бокс. Всичко това е известно, но така или иначе съобщението за отпадане на King of Taekwon-do предизвика стотици коментари и споделяния. Въпреки че всички съзнават какво е положението, новината е още едно свидетелство за регрес в ситуацията в момента, и че единствената възможност остава просто да продължи да се тренира таекуон-до.


Публикувана на: 2020-11-13 11:57:45 ч.