Другите за нас

ТЕ КИОН – КОРЕНИТЕ НА ТАЕКУОН-ДО


Семинар по хапкидо и те кион (корените на таекуон-до) в Бачка Топола се проведе на 30 септември и 1 октомври 2023 г.

Истинско предизвикателство е да се докоснеш до корените на таекуон-до – корейското бойно изкуство те кион, с корейски майстор. Тази възможност имаха инструктори и треньори по таекуон-до, хапкидо и други бойни изкуства на семинара в Бачка Топола, Сърбия, с Гранд Мастер Джу Унг Сео (VIII дан хапкидо, VII дан те кион).

В том I на Енциклопедията на таекуон-до на генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002) той самият описва заниманията си с карате и текион, преди да създаде собствения си стил – таекуон-до.

Участник в четири семинара със създателя на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи през 90-те години на ХХ век, днес Мастер Ненад Врекич (VIII дан) традиционно кани доказани корейски майстори по бойни изкуства.
Тренировките, семинарите и срещите са още един начин, по който се съхраняват традициите, запазват се връзките на школи и клубове и се обменя опит как корейските бойни изкуства се практикуват в съвременна Европа. В тях традиционно участва и майстор Красимир Гергинов (VIII дан), създател на ABC FIGHT CLUB - София. През юли 2023 г. Мастер Врекич беше гост на лагера на ABC FIGHT CLUB в Ахелой, за който казва: „Моят приятел и брат в бойните изкуства Красимир Гергинов е един от пионерите на таекуон-до в България. Нашето приятелство датира от 1995 г. Свързва ни това, че не сме ангажирани само с едно бойно изкуство. Ние работим и се усъвършенстваме и се опитваме да предадем възможно най-много на нашите ученици. И този лагер е една форма на такова обучение. Бил съм и няколко пъти на лагер в Китен“.

Семинарът по хапкидо и те кион в Бачка Топола се проведе на 30 септември и 1 октомври 2023 г.

ГМ Джу Унг Сео е основател на школата „EulJiKwan Dojang“ през 1991 г. в Южна Корея, която е фокусирана върху самоотбраната и главно върху техниките за постигане на контрол. Преподава много богат стил, който включва удари с крака и ръце, техники за падане и дори форми, които той създава, за да позволи на учениците да практикуват повече сами.

Публикувана на: 2023-11-03 13:03:19 ч.