Другите за нас

Fight News: Близо 30 таекуондисти от ABC Fight Club с нови степени (2015 г.)


Таекуондисти от столичния "ABC Fight Club" се явиха на изпит за повишаване в ученически степени

27 март 2015 г.

www.fightnews.bg


Близо 30 таекуондисти от столичния ABC Fight Club се явиха на изпит за повишаване в ученически степени в сряда, 25 март 2015 г.

Изпитната комисия беше в състав сасуним Ким Унг Чол (IX дан таекуон-до ITF), основател на таекуон-до в България, и сахьоним Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до ITF), международен инструктор и международен съдия.

Най-малките участници в изпита бяха 7-годишни и също успешно се справиха с първата си подобна поява. Таекуондистите показаха уменията си на форми (тул), договорен и свободен спаринг, освобождаване от захвати, падания.

Постоянството в тренировките и добрата подготовка позволиха на всички да защитят степента, за която се явяват. За част от трениращите пък изпитът беше и поредна проверка преди предстоящите състезания по таекуон-до.

За оценки на развитието на характера, силата на духа и индивидуалната техника, в таекуон-до съществува изградена система от степени. Скалата е разделена на 19 степени – десет ученически степени – гуп – и 9 майсторски степени – дан. Степените гуп се броят от 10-ти гуп (най-ниския) към 1-ви гуп (най-високия), и тези, които са ги защитили, притежават цветни колани. Коланите в таекуон-до са бял, бял с жълта лента, жълт, жълт със зелена лента, зелен, зелен със синя лента, син, син с червена лента, червен, червен с черна лента и черен. Степените дан са от І-ви (най-ниския) до ІХ-ти (най-високия). Подредбата на цветните колани не е случайна и се основава на древни традиции. Главното значение на колана е да подчертава философските възгледи на таекуон-до, а също така означава и квалификацията на трениращия.


Източник: http://fightnews.bg/blizo-30-taekuondisti-ot-abc-fight-club-s-novi-stepeniПубликувана на: 2016-07-08 14:53:15 ч.