Другите за нас

В. Дума: Никога не спирай да учиш (2015 г.)


Практикуващите таекуон-до са обединени в общност, която надхвърля националните и държавни граници

www.duma.bg

10 Април 2015 , брой: 81


Донка Кирилова

На 11 април 2015 година едно от най-младите бойни изкуства, таекуон-до, отбелязва 60-ата си годишнина. Как е възможно бойно изкуство да има рожден ден? За разлика от сходните бойни стилове, чието начало обикновено се изчерпва с това, че произхождат от древния Изток и Азия, за таекуон-до се знае точната дата на създаването му. На 11 април 1955 г., в Сеул, специална комисия от майстори в бойните изкуства, военни, общественици и хора с висок престиж, се спира на наименованието таекуон-до за създадената бойна система от корейския генерал Чой Хонг Хи.
60 години по-късно таекуон-до се превърна в най-разпознаваемата марка за "корейско" по целия свят. Практикуващите таекуон-до като бойно изкуство, боен спорт или просто система за здравословен начин на живот са обединени в общност, която надхвърля националните и държавни граници, както завещава в своята Енциклопедия създателят му генерал Чой Хонг Хи.
"Никога не спирай да учиш" е първият от принципите, заложени от генерала, към ученици и майстори, които практикуват таекуон-до.
Повече за корейското бойно изкуство в навечерието на неговата 60-годишнина ДУМА научи от един от най-старите клубове по бойни изкуства в България - ABC Fight Club, създаден в началото на 90-те години на ХХ век. Основател на клуба е сахьоним Красимир Гергинов, носител на VII дан в таекуон-до ITF, международен инструктор и международен съдия, вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF в периода 1999 - 2013 г., дългогодишен треньор на националния отбор. Посветил е повече от 38 години на бойните изкуства, а под ръководството му са се изградили десетки европейски и световни шампиони в таекуон-до и кикбокс. Сред най-изявените медалисти на клуба са световните и европейски шампиони Амалия Колева (IV дан), Дюк Нуамеруе (II дан), Недялка Бачева (III дан), Антони Давидов (IIт дан), Анелия Милкова (I дан), Димитър Христов (II дан) и др. През годините в залите на клуба са преминали хиляди трениращи, на всякаква възраст, а десетки от тях са защитили майсторски степени.

Таекуон-до е начин на живот

Това е един от видовете бойни изкуства (самоотбрана без оръжие), но това не е всичко. Таекуон-до включва в себе си стил на мислене и начин на живот, основани на висок морал, поведенчески концепции и самодисциплина. Това е научно обоснован способ за използване на собственото тяло с цел самоотбрана, който позволява, в резултат на интензивни физически и духовни тренировки, необичайно да се разшири диапазонът на индивидуалните възможности на човек. Таекуон-до е вид бойно изкуство, а съдържащите се в него дисциплина, техника и дух, са средства за развитието на чувство на справедливост, твърдост, хуманизъм у тези, които го практикуват.
"Основната цел на таекуон-до е да намали желанието за агресия с помощта на сила, която се основава на хуманност, справедливост, морални ценности, мъдрост и вяра, като по този начин спомага за изграждането на един по-добър и мирен свят", пише основателят на таекуон-до генерал Чой Хонг Хи. И допълва, че философията на таекуон-до се основава на етични, морални и духовни принципи, на чиято основа хората може да живеят заедно, в хармония.
Генерал Чой Хонг Хи (1918-2002), представител на висшето ръководство на корейската армия, създава таекуон-до като система за обучение на въоръжените сили и таекуон-до получава първото си разпространение точно в корейската войска. Посветено на стремежа към мирен и хармоничен свят, таекуон-до остава преди всичко бойно изкуство. В основата му залягат ценности като подкрепа за по-слабите и защитата на отечеството; ценности, характерни за източните бойни изкуства като - преданост, уважение, дисциплина, стремеж към знание. В техническите му характеристики стоят принципите на карате, както и на древни корейски бойни стилове.
Създадената от генерал Чой Хонг Хи бойна система е

пример за оригиналност

и самобитност, надхвърлила националните граници, и получила световно признание. За развитието й по целия свят, в продължение на десетилетия, са работили милиони, отдадени на бойните изкуства, мъже и жени.
15-томната Енциклопедия е създадена от генерал Чонг Хой Хи, за да съхрани оригиналния характер на таекуон-до при практикуването му. Тя прави обучението модерно и ликвидира спекулациите с "тайни" и "секрети". Таекуон-до е съвременно бойно изкуство, което се опира на научните достижения на естествените науки, и на мъдростта, практиката, методологията и философията на древния Изток и специално - на Корея. Придържането към оригиналния характер на Енциклопедията ни показва, че здравите основи, корените, търпението и упоритостта в изучаването на това, на практика, безкрайно познание, могат да разкрият неподозирани възможности за самите нас.

Придържането към принципите

на таекуон-до, специфичната корейска терминология, етикетът в тренировъчната зала, клетвата, дисциплината, методологията - всичко това прави практикуващите по цял свят част от една общност. Тя надхвърля държавните граници, не признава различия по социално положение, раса, възраст, пол. Независимо дали изборът да се практикува таекуон-до е бил случаен или целенасочен, ако той е достатъчно мотивиран и дълготраен, винаги води след себе си удовлетворителни резултати - постигане на гъвкавост и физически качества, сила, увереност, дисциплина, спортни постижения, духовно развитие.
През годините България има възможност да черпи "от извора", благодарение на уникалната методика за обучение по таекуон-до за всички възрастови групи, предоставена от корейските майстори, работили тук. Делото им е доразвито от първите практикуващи таекуон-до в България, още преди началото на т.нар. преход.


Източник: http://www.duma.bg/node/98680


Публикувана на: 2017-06-13 13:33:10 ч.