Другите за нас

Красимир Гергинов


Майстор Красимир Гергинов – VIII дан по таекуон-до ITF 


Водеща фигура в средите по бойните изкуства у нас и в Европа и един от основоположниците на таекуон-до в България, допринесъл много за популяризирането и развитието на този спорт. Многократен републикански шампион по таекуон-до, той става най-успешният треньор по бойни изкуства през последните 30 години със спечелени общо 342 медала от европейски и световни първенства, 73 от които златни.

Международен инструктор и международен съдия по таекуон-до ITF.


***

През 1995 г. Красимир Гергинов защитава майсторската степен IV дан и получава сертификати за международен съдия и международен инструктор при посещението в България на създателя на таекуон-до – генерал Чой Хонг Хи. Макар да постига най-големи успехи в таекуон-до, желанието му по отношение на клуба е да обединява различни бойни изкуства.

През 80-те години на ХХ век се оформя ядрото от състезатели и треньори на бъдещия клуб ABC, а създаването му става факт в началото на деветдесетте години в спортната зала на ВИАС (днес УАСГ). По това време привлича треньорите Палми Ранчев и Костадин Петков и за първи път, в една зала се подготвят състезатели по таекуон-до, кик-бокс и бокс.

ABC Fight Club става организатор на първите гала вечери с участието на таекуондисти, кик-боксьори и боксьори, като повечето от тях са на професионално ниво и състезателите получават съответното заплащане за успехите и усилията си.


***

Красимир Гергинов е вицепрезидент на Българската федерация по таекуон-до ITF в периода 1999 – 2013 г. Участва в организацията на най-големите състезания по таекуон-до в България - Европейско първенство през 2004 г., Световно първенство през 2006 г., Европейско първенство през 2012 г., Световно първенство през 2013 г. Той е един от организаторите и на първите професионални турнири по таекуон-до в България.


***

От 2001 г. до днес, всяка година без прекъсване вече 18 години, състезателите на майстор Красимир Гергинов печелят медали от световни или европейски първенства по таекуон-до, кикбокс, савате (асо и комба), от държавни и международни турнири и балкански първенства по таекуон-до, кикбокс, бокс, кемпо... 

 

В кариерата му като треньор на Европейското първенство по таекуон-до в Кьолн през 1995 г. воденият от него български отбор печели сребърен медал на силов тест и бронзов медал на спаринг жени до 52 кг. Същата година отборът участва в САЩ на Световно първенство на различни бойни изкуства. От 2001 г. започва поредицата от трайни международни успехи, сред които може да отбележим: 


Медали, спечелени от негови състезатели от Европейски първенства по таекуон-до от 2001 г. до момента:


283 медала (индивидуално и отборно, мъже и жени, юноши и девойки, деца и ветерани). От тях:

59 златни, 65 сребърни, 157 бронзови


Медали, спечелени от негови състезатели на Световни първенства по таекуон-до от 2003 г. до момента:


60 медала (индивидуално и отборно, мъже и жени, юноши и девойки, деца и ветерани). От тях:

14 златни, 13 сребърни, 33 бронзови  


***

От 2013 г. негови състезатели се представят с успех (медали и призови класирания) на Световни и Европейски първенства по кик бокс (мъже и жени, юноши и девойки). От Световни първенства по кик бокс те са спечелили 4 златни медала, 1 сребърен и 3 бронзови, а от Европейски първенства по кик бокс - 2 златни и 1 сребърен медал.

Световна купа по таекуон-до, 2017 г. - 14 медала, от които 6 златни, 4 сребърни, 4 бронзови

Световна купа по кик бокс Bestfighter, Италия през 2014, 2016, 2017 г. - 15 медала, от които 3 златни, 3 сребърни, 9 бронзови

От Световни и Европейски първенства по савате за мъже и жени, юноши и девойки - общо 18 медала


***

Призови класирания от участия негови състезатели имат още на: Международни игри по бойни изкуства в Пхенян 2006 г., Световни игри на бойните изкуства 2013 г. (Sport Accord World Combat Games), в Международния турнир по бокс „Странджа“ 2015, 2017 г. и други международни турнири.